De har redan upplevt skräcken inne i spökhuset

Den 29 oktober stänger Aftonbladet TV in tre kändisprofiler i ett av Sveriges mest hemsökta hus för en tolv timmar lång livesändning. Men profilerna är inte de första att ge sig på bedriften att övernatta där. Tidigare i år gjorde ett spökjägarteam en paranormal undersökning på gården, och resultaten blev minst sagt skrämmande.

Intresset för det övernaturliga började redan i tidig ålder för Tony Martinsson, 35, och hans bror Niclas Laaksonen, 41, grundarna av L.T.G.S., LaxTon Ghost Sweden Paranormal Investigators. Men då hade de inte den vetenskapliga utrustning som är nödvändig för att kunna dokumentera och eventuellt bevisa paranormal aktivitet.

– Vi bestämde oss för att löpa linan ut och skaffa ordentlig utrustning, för att kunna visa andra vad vi alltid har upplevt och vetat, säger Tony Martinsson.

Det är viktigt för teamet att deras utredningar upplevs som proffsiga och trovärdiga. De har en YouTube-kanal där de publicerar sina audiovisuella undersökningar från olika hemsökta platser runt om i landet.

"Atmosfären förändrades helt”

– Vi kände att det i Sverige finns program som "Det Okända", där man jobbar med medium, men att man aldrig får se något hända på riktigt. Så vi ville göra något annorlunda och faktiskt lägga fram bevis för att det faktiskt sker paranormal aktivitet i Sverige, och dokumentera det i ett forum där alla kan se, säger Niclas Laaksonen.

Duon fick snart tillökning i form av deras respektive livskamrater, Linda Martinsson, 35, och Sofia Siekas, 39. Tidigare i år besökte de alla Frammegården i Värmland för att göra en ingående undersökning. De använde sig av allt från EMF-mätare, som läser av elektromagnetiska fält, till rörelsedetektorer och ljudinspelare som är kapabla att registrera mycket låga ljudvolymer.

– Känslan när vi kom in i huset var läskig redan från början, men när det blev mörkt förändrades atmosfären helt, säger Linda.

– Man vågade inte vara ensam på övervåningen, fyller Sofia i.

Teamet satte upp kameror och spelade in timtals av ljud och bild. Och det rådde inget underskott av oförklarliga fenomen.

– Övervakningskameran i likrummet fångade upp hur de gamla nattlinnena som hänger där plötsligt fladdrade till, som om någon gick förbi. Alla dörrar var stängda så det var inget drag. Och exakt samtidigt kunde man höra ett skrik när vi analyserade det inspelade ljudet, säger Tony.

Bollen sparkas in

Men kanske det läskigaste av allt rör en garderob som ligger i anslutning till vinden på övervåningen. Där sägs två barn ha blivit instängda tills de dog av hunger och törst.

– Vi ställde en badboll på dörrlisten till garderoben, för att ge barnens andar något att leka med. Den stod där i flera timmar utan att något hände, tills man plötsligt ser i övervakningsfilmen hur bollen sparkas in i garderoben, säger Niclas.

Teamet var på nedervåningen när det hände. När de upptäckte att bollen hade flyttat på sig, försökte de framkalla det genom att gå förbi och till och med hoppa på golvet.

– Den rörde sig inte en millimeter, säger Linda.

Den starkaste upplevelsen skedde dock i efterhand, när de analyserade en frekvens av ljudet i rummet där man tydligt kunde höra barnen prata och leka.

– Men sedan hör man en vuxen persons steg, och barnen säger något som låter som ”pappa kommer”. Sedan hörs en dörr som stängs igen, och steg som försvinner. Det sista som hörs av barnen är ”men jag lovar”, och ”förlåt”, säger Tony.

Inför årets Halloween kommer en av Sveriges största bloggerskor, Annica Englund, 25, dokusåpadeltagaren Aina Lesse, 23, och brottarlegendaren Frank Andersson, 59, gå in i huset. Frågan är om barnen kommer vilja leka med dem också?

William Ustav

Publisert: