Modeller, GÅ!

NÖJE

Stress, vin och nervositet. Följ med backstage på modeveckan.

1 av 13 | Foto: Ida Pyk

Ida Pyk är modell och modeskribent. Under modeveckan gick hon bland annat visning för Dagmar. För aftonbladet.se öppnar hon sin dagbok och berättar hur det verkligen ser ut backstage!

06:55 Hemma på Bondegatan, Södermalm

Mobilen ringer. Det är min modellkompis Sandra, som undrar varför jag inte är på plats? Jag kikar nyvaket över rummet.

– Va!? Men jag trodde call-time för Dagmar var klockan tio?

– Dagmar? Du skall väl gå Stylein?, säger Sandra.

– Nej, jag skall gå Dagmar, säger jag.

– Okej! Jag har blandat ihop det, vi ses på Berns!

De senaste veckorna har varit något hektiska. Castings, fittings och bokningar har gått på löpande band. Det är svårt att hålla koll på vart man egentligen ska.

Foto: Ida Pyk
Slitna fötter och tår får omsorg.

09:30

Efter en stadig frukost vrider jag nyckeln i låset och går till bussen. En lång dag med visningar väntar. Jag kan inte låta bli att le lite för mig själv- spännande!


10:00 Berns Salonger, genrep

Kan alla modeller komma hit! Det är genrep!

Stylistassistenten försöker förgäves fånga femton modellers uppmärksamhet.

Det är människor överallt; hår – och makeupartister, assistenter, påklädare, modeller och så, ja, designtrion själva såklart! Systrarna Kristina Tjäder, Karin Söderlind och Sofia Malm, som ligger bakom Dagmar (Bästa Nykomling, Elle 2005), står i ett hörn och diskuterar en klänning. Skall längden sluta ovanför knäna, eller nedanför? Attityden i kollektionen är viktig.

- Vi vill att den här visningen skall ha mycket attityd, säger Karin Söderlind och tittar vänligt, men bestämt på mig. Tänk på att se cool ut.

Vid ingången till catwalken står stylisten Amanda Johansson. Hon är ansvarig för att alla skall gå ut med exakta mellanrum. Det är körigt på visningar, men när musiken rullat igång får ingenting gå fel. Varje hundradelssekund är viktig och trots att det är trångt och modeller måste byta om mellan varven så får scenen aldrig bli tom.

Foto: Ida Pyk
Make-up på!

11:45 Hår och Makeup

Nästa anhalt är hår och makeup. För att ta sig dit måste jag passera visningshallen. Än så länge är scenen tom, men en svag doft av parfym svävar lätt över den stora catwalken. En smal trappa leder mig till ett rum med dubbla spegelväggar i barockstil. Här sker förvandlingen. På små stolar i guld blir vi tvättade, borstade, lockade, sprayade, målade, pudrade, piffade, puffade. Mitt emot mig sitter supermodellen Irina Lazareanu som skall vara med på Hopes visning. Mitt hår blir stylat till rufsigt åttiotal. Makeupen är svartblå och skarp.

Foto: Ida Pyk
Väntan kan vara lååång...

14:00 Väntan…

Klockan tickar omständigt och långsamt fram en minut i taget. Det är en och en halv timma kvar till vi skall gå. I en klumpig rad sitter jag och några andra modeller slarvigt insvepta i korta bomullsklänningar. Vi har vanliga, mänskliga ansikten och hår som ramlat ner i nacken. Visningar innebär långa dagar och mycket väntan. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig att vi befinner oss mitt i modets gyllene värld.

Foto: Ida Pyk
Redo, på med tuffa minen!

14:20 Nervositet!

Det är nästan fullsatt nu. Sorlet är jämt och monotomt som från en bikupa. Ute på första parkett sitter de mest eftertraktade gästerna, som på ett eller annat sätt är en del av förutsättningen för att det svenska modet skall fortsätta att existera säsong efter säsong. Bakom scenen är stämningen lätt uppjagad.

- Det är Line-up! Är alla modeller på plats!?

Stylisten Amanda Johannson betraktar varje modell med en nådig blick. Inte ett veck får ligga fel.

Min första outfit är en blanksvart trenchcoat med uppslagen krage och ett hårt åtdraget skärp i midjan. Chockrosa sandaler på fötterna. Andra ingången är en grå klänning med ett gripande broderat band över bröstet. Systrarna bakom Dagmar är nöjda och jag känner plötsligt hur jag får självförtroende i kläderna. Den tuffa imagen känns helt rätt till den här looken!

– Har du fått påbättring av läppglanset?

Makeupartisten duttar lite på mig med penseln, innan hon kryssar vidare till nästa modell.

– Nu är jag nervös, viskar designer Sofia Malm och smygtittar ut genom det tunna, svarta draperiet.

Luften är tjock och kvalmig av parfym och hårspray. Alla är kissnödiga och svimfärdiga och pirriga och förväntansfulla. Snart är det dags

Foto: Ida Pyk
Fixad och redo att ta sig an catwalken.

15:30 Visningen

Musiken brakar igång och stylisten puttar ut den första modellen.

– Gå!

Jag har rampfeber. Men i takt med musiken växer modet inom mig. Det är en sorts berusande glädje, som hastigt springer genom kroppen.

Min tur. Ljuset är starkt från strålkastarna och jag ser inte publiken medan jag går. Längst fram på podiet smattrar blixtrarna till. Ett kort knix med ena foten, sedan vänder jag och är strax bakom scenen igen.

Min påklädare möter mig vid draperiet. Vi har ont om tid.

– Armarna uppåt sträck! Väser hon medan nästa klädkombination träs på.

– Ida, snart är det din tur!

Stylistassistenten kommer springande och följer mig tillbaka till ledet. Språngmarsch ut på catwalken igen!

16:00

Alla skriker och applåderar! Visningen blev lyckad. Designerna tar emot blommor och snart är backstage fullt av vänner, kollegor och modereportrar som vill syna kollektionen i sömmarna och tacka för den här gången. Själv har jag, liksom de flesta andra modellerna, redan hunnit torka av sminket och måste snart vara redo för nästa visning. Under kvällen väntar Helena Hörstedt och Bea Szenfeld.


18.45 Carin Wester

Efter att ha åkt hem och satt på mig min puderrosa Chloé klänning och högklackade, lacksvarta skor är jag redo för kvällen. Klädvalet på en visningsdag är viktigt. Det är visserligen inte modellens privata kläder man skall titta på, men när modeeliten är samlade är det ändå betydelsefullt att man är något så när rätt klädd.

Vid ingången till Berns möts jag av en verserad trängsel där alla ler och vinkar åt varandra. Modevärlden är liten och överallt är det kända ansikten; tidningsredaktörer, fotografer, stylister, elever från designskolor som Beckmans, Forsbergs och Konstfack. Att jobba som modell innebär att man träffar mycket viktiga kontakter.

En orientalisk melodi leder modellerna ut genom catwalkens vestibul. Jag känner hur hjärtat börjar slå, trots att jag inte går själv känner jag rampfeber med modellerna.

Kläderna i kollektionen är lösa, svala och lite slarviga. Accessoarerna letar sig in över ansiktet. Det är schalar och hattar som täcker och mörklägger. Jag gillar det.


19.30 Helena Hörstedt

Hela publiken förflyttar sig en trappa ner. I kön hamnar jag bredvid mina kollegor på Elle (Kristina Adolfsson, Cia Jansson och Jenny Fredriksson). Kristina är irriterad över att få stå och vänta. Modeveckan kantras av hektiska dagar och mycket stå i kö, men nu är dags för den sista modevisningen på Berns för den här kvällen. Visningen visar sig vara imponerande och helt i stil med Helena Hörstedts välskräddade, minimalistiskt svarta.

Foto: Ida Pyk
Goodiebag att ta med hem.

20.00 Taxi till Bea Szenfeld, Nordic Light Hotel

Det är ont om tid innan nästa visning. Vi stoppar en taxi och åker i ilfart till kvällens avslut med visning och middag.


20.45 Visning, igen!

Samma människor, samma ansikten, samma procedur. Visningen påminner om en teater och jag kan se att Bea Szenfeld har valt modeller omsorgsfullt. Temat är Italien och varje modell är utvald för att passa till en speciell karaktär, som hon vill att de skall spela på catwalken. Någon är primadonna, en annan privatdetektiv, polis eller äkta Italiensk ”Signora” (lady). Det är roligt att se att modellerna vågar spela på Bea Szenfeldts lekfullhet.

Efter visningen serveras vin, kallrökt parmaskinka, parmesan och pasta. Vid utgången står rosalackade paket och väntar. Jag plockar åt mig ett under armen och tar en taxi hem.


22.00 Hemma

Efter en lång dag är jag trött. Imorgon väntar en lång dag med nya visningar. Det blir bums i säng!

Ida Pyk

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode