'Jag ÄR mitt yrke'

NÖJE

Guldknappen-vinnaren Ann-Sofie Back om trender, tuttar och second hand

Foto: Ann-Sofie Back får diplom och blommor av Damernas Världs chefredaktör Mona Johansson och modechefen Martina Bonnier.

En stolt men lågmäld och blyg Ann-Sofie Back tar till publikens jubel emot det diplom som visar att hon är 2007 års vinnare av prestigefyllda designerpriset Guldknappen.

– Ett bevis på att jag har lyckats, säger vinnaren.

Foto: Ann-Sofie Backs egna favorit från höstvisningen.

Second hand, återvinning och egensinnig. Tre ord som förknippas med årets Guldknappen-vinnare, designern Ann-Sofie Back.

– Jag använder själv nästan bara second hand-kläder och jag är inte rädd för att återanvända mina egna idéer. Bara för att en kollektion är färdig betyder ju inte det att en bra idé behöver dö, man kan alltid göra om och återvinna, säger Ann-Sofie.

Bor i London

Ann-Sofie Back är bosatt i London sedan 1996 och därfrån har hon länge skapat avantgardiska plagg som kanske inte varit helt lätt att bära upp för den "vanliga" kunden. Men 2005 lanserade hon sidoprojektet BACK, en kollektion som sätter kunden i fokus. Och det är för BACKs höstkollektion 07 som Ann-Sofie nu tilldelats Damernas Världs pris.

– För mig är priset ett bevis på att jag har lyckats med att göra användarvänliga kläder, det känns väldigt skönt, säger Ann-Sofie.

Om du lägger undan designerns syn på priset, hur känner du inombords?

– Först och främst så ÄR jag mitt yrke, men så klart, när jag fick reda på att jag skulle få priset så var det ju: JAAAAA...vilken egoboost! berättar Ann-Sofie.

Modeveckan i Stockholm pågår för fullt, men denna gången har BACK valt att inte göra en visning i Sverige, i stället gjordes en stor satsning på modeveckan i Köpenhamn.

– Köpenhamns modevecka är mer etablerad och dit kommer mer internationell press, men svenska marknaden har verkligen vuxit de senaste åren vilket är väldigt roligt och bra, menar hon.

Visningen i Köpenhamn gick mycket bra förutom på en liten sak.

– Det var så fruktansvärt varmt att en klänning som satt som gjuten på modellen före visningen, helt plötsligt gled av på grund av svetten. Mitt på catwalken halkade den av och modellens tuttar syntes för alla att se...det var inte kul, minns Ann-Sofie.

Just den klänningen kanske du inte vill ha en varm sommardag då, men använder du annars dina egna kläder?

– Förr brydde jag mig aldrig om ifall jag kunde ha plaggen eller inte, för när kollektionen var klar så var jag redan igång på nästa. Men alla plagg som jag gjorde till Köpenhamnsvisningen vill jag själv ha, det var första gången jag jobbade på det viset. Alla som kom med skulle jag själv vilja bära, säger hon.

Har du några egna favorit-designers?

– Absolut, jag gillar många. Hope till exempel är väldigt duktiga. Men jag bär aldrig en annan designers plagg, det känns så märkligt. Som om jag gick omkring i någon annans tankar.

I höst snackas det väldigt mycket om huvor här i Sverige, på din höstvisning i Stockholm i våras hade dina modeller huvor på sig, tar du åt dig äran av trenden?

– Va, är det sant? Den trenden har jag helt missat, den har inte kommit till London. Men vad roligt, fast jag kan inte ta åt mig äran, det var stylisten Robert Rydberg som tyckte det skulle vara snyggt och så blev det så, säger Ann-Sofie Back.

Prisvinnare och trendskapare, det finns all anledning för Ann-Sofie Back att fira.

– Men det blir nog bara nåt glas champagne och sen sömn, det ska ju jobbas imorgon också!

Bildspecial:

Ann-Sofie Back

Juryns motivering:

"Hon är en konceptuell designer, en finkänslig konstnär med ett säreget formspråk som imponerar och influerar. Redan en stjärna i de innersta modekretsarna och internationellt gör sig nu årets Guldknappenvinnare känd för en bredare publik. Med BACK har Ann-Sofie Back lyckats överföra sina utpräglade formidéer till en kommersiellt bärbar linje utan att förlora sin skarpa identitet."

Guldknappen:

Guldknappen som har delats ut av tidningen Damernas Värld sedan 1982, har till syfte att lyfta fram och uppmuntra svenska designers.

Nina Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode