Sorg och smärta – gala och glamour

NÖJE

VENEDIG. Brad Pitt är komiskt korkad. George Clooney är kriminellt klumpig.

Foto: Aftonbladets Jens Peterson.

Bröderna Coens nya ”Burn after reading” är en hysterisk komedi bland spioner. Dumskallarnas sammansvärjning. Den utspelas i en helt annan värld än deras senaste tunga framgång ”No country for old men”, och känns mer lekfull. Men allt är inte bara kul. Människor som tror att de har koll på jobb och kärlek men vet egentligen ingenting. En bra bild av oss och vår tid.

Man kan hitta mycket om man skrapar på de här fåntrattarna.

De stora filmfestivalerna har alltid en hisnande blandning av humör och tonfall. Årets Venedig har många nyfikenheter även när man ser förbi de största affischnamnen. Takeshi Kitano har samlat ihop sig efter en tunn mellanfilm. Juliette Binoche har huvudrollen i Abbas Kiorastamis nya drama. Guillermo Arriaga, som skrev manus till ”Älskade hundar”, ”21 gram” och ”Babel” regidebuterar med ”The burning plain” som har världspremiär i dag.

Sorg och smärta. Gala och glamour. En av röda mattans härskare, modedesignern Valentino, 76, är huvudperson i dokumentären ”Valentino – den sista kejsaren”. Ett underhållande porträtt av mannen som klädde Jacqueline Kennedy. Han framstår som en större primadonna än alla de stjärnor han skapar lyxiga plagg åt.

Ett av många italienska ansikten när filmvärlden ska visa upp hur filmkonsten mår just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM