”Jag måste bära slöja”

NÖJE

Oksana om flytten till Saudiarabien

Foto: ”Man får göra det bästa av det hela”, säger Oksana.

Oksana Andersson flyttar med Chippen till Saudiarabien – ett land med strikta regler för kvinnor.

– Många tror inte att jag kommer att klara mig därborta, säger hon till Klick!.

Foto: I Saudiarabien blir Oksana tvungen att bära mer kläder...

Fotbollsstjärnan Christian ”Chippen” Wilhelmsson, 28, har värvats av laget Al Hilal och kommer inom en snar framtid att flytta till Saudiarabien.

Men inte på egen hand.

Flickvännen Oksana Andersson, 24, följer också med.

– Det blir ett nytt äventyr, säger hon i telefon från villan utanför Sölvesborg.

I Saudiarabien råder strikta regler för kvinnor. De får till exempel inte köra bil eller se på bio, och måste bära det svarta och heltäckande plagget abaya.

– Det behöver jag inte jag göra, enligt dem som bott där och de som spelar i klubben. Däremot måste jag ha slöja över håret. Och en svart lång kappa om jag lämnar vårt område.

”Tänka positivt”

Trots omställningen ser Oksana fram emot flytten. Hon och Chippen kommer att bo i ett så kallat compound, där många européer lever.

– Jag måste bara tänka positivt. Visst är det lite tufft att veta att man inte har alla möjligheter eller är helt fri men ja, man får göra det bästa av det hela.

Hon har aldrig besökt Saudiarabien förut, eller ens varit i närheten.

Men nu försöker hon ta reda på så mycket som möjligt om sitt nya hemland.

– Vi har pratat med olika som har varit där, allt från vänner som semestrat där till människor som bott där ett år och jobbat inom sjukvården. Det går att leva där, men man får anpassa sig mycket. Det blir annorlunda. Men jag har bestämt mig för att inte ha några förutfattade meningar så jag får ta deras seder dit jag kommer och göra det bästa av det hela.

Oksana tillåts inte jobba i landet, men planerar att hålla sig så aktiv som möjligt.

– Jag tänkte att jag skulle plugga engelska och funderar på möjligheter att kunna jobba i någon skola där – och träna på barn, säger hon och skrattar.

Negativa

Inte alla är positivt inställda till Oksanas flytt. Hon har fått höra många negativa kommentarer.

– Väldigt många här i Sverige har svårt att förstå sig på det här och tror inte att jag ska klara mig därborta. Men det ska jag nog.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!