Från välsvarvad till slimmad

NÖJE

Kroppsidealen har förändrats genom tiderna - men kontrollen finns kvar

1 av 6
Sekelskifte: getingmidja. Genom att operera bort de nedersta revbenen kunde man få en midja på 32 centimeter, som var idealet i slutet av 1800-talet.

Smal, fast och muskulös.

Så ser dagens kroppsideal ut.

Men hur var det för 100 år sedan?

Häng med på en resa genom skönhets- idealens kurviga historia.

Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vem som vackrast är.

Skönheten är omöjlig att definiera. Ändå har det alltid funnits skönhetsideal. Hur de ser ut beror på tid och plats och är ofta en direkt spegelbild av det rådande samhällsklimatet.

Men en sak är gemensamt för alla tider: kontrollen över kroppen.

På 1800-talet skulle kvinnans reproduktiva symboler framhävas: midjan och höfterna. Med hårt snörda korsetter kunde midjan pressas till 32 centimeter, som var den tidens idealmått. Många kvinnor fick svåra besvär av korsetterna.

Andningssvårigheter och förstörda inre organ var inte ovanligt.

I slutet av 1800-talet startade den kvinnliga frigörelsen och åren mellan 1910 och 1920 ändrades skönhetsidealet drastiskt.

Anna-Karin Frih, doktorand i historia vid Örebro universitet, har studerat ideal, flickor och uppfostran. Hon har fokuserat på skönhetsidealen kring 1910- och1920-talet.

– Kvinnans ställning förändrades markant den här tiden. Hon fick rösträtt och tilläts högre utbildning. Hon fick tillträde till yrken som tidigare helt dominerats av män. Och med den nya friheten kom även de nya idealen; kläderna skulle vara lösa och lediga. Figuren smidig och slank. Det var den androgyna looken som gällde. Brösten skulle vara platta och osynliga.

Filmstjärnorna gjorde entré

Men någon riktig frihet var det inte tal om. Den tidigare inre kontrollen ersattes av en yttre kontroll.

– Nu blev det i stället viktigt att kontrollera sitt utseende. När kjolarna blev kortare började man raka benen som aldrig förr. Och det korta håret som var modernt krävde regelbundna frisörbesök, säger Anna-Karin Frih.

När filmen slog igenom på 30-talet var det filmstjärnorna som stod för de nya skönhetsidealen: kvinnan skulle vara slank, långbent och sexig. Marlene Dietrich, Rita Hayworth och Mae West är bara några som uppfattades som den tidens stora skönheter.

När andra världskriget rasade under 1940-talet var resurserna knappa och det var inte politiskt korrekt att slösa pengar på sitt utseende, men när kriget var över började ekonomin sakta att stabiliseras och det nya skönhetsidealet lät inte vänta på sig.

På 50-talet kom den markerade midjan och de svällande brösten tillbaka.

Marilyn Monroe slog ner som den största sexbomben genom tiderna. Rosiga kinder och vind i volangerna vittnade om bättre tider. Men det varade inte speciellt länge. Varje reaktion behöver sin motreaktion. Med Twiggy i spetsen tågade de utmärglade och plattbröstade kvinnorna in på skönhetsarenan. Under 60- och 70-talet utbröt rena bantningshysterin.

Stora bröst och gymping

Det glada, hurtiga 80-talet symboliserades av brunpuder, rosa läppar och gymping. Bystdrottningarna gjorde comeback och almanackor med Samantha Fox och Sabrina prydde garageväggarna.

På 90-talet var det supermodellerna som spred mest stjärnglans och dyrkades högre än filmstjärnorna. Kropparna skulle trimmas slanka och muskulösa med aerobics, body pump och yoga.

Jakten på underhudsfettet var i gång och har fortsatt in på 2000-talet. Och någon förändring tycks inte vara på gång. Det är den smala men samtidigt muskulösa kroppen som gäller i dag.

Per Hedén, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm, talar om medfödda respektive kulturellt betingade skönhetsideal.

– Det kulturella är kopplad till film, mode och fotomodellsindustrin, som är otroligt stark. Det är även kopplat till vilken miljö du befinner dig i. De medfödda preferenserna har ett direkt samband med sexualitet och fortplantning, säger han.

Kroppsfixeringen har tilltagit det senaste årtiondet. Det har bland annat att göra med att allt i dagens samhälle kan köpas, säljas och bytas ut. Till och med kroppsdelar.

– I dag är ett hårt tryck på människan som tvingas leva under skönhetsidealen. Det beror på den snabba spridningen av media och det enorma utbudet som finns. Vi lever i ett skönhetsterroriserande samhälle, säger Per Hedén.

Skönhetsidealet 2004: Fast och ungdomlig kropp med markerad midja och fylliga bröst. Fertil och med full kontroll över kroppen.

Cirkeln är med andra ord sluten.

Källor: Varför flickor? av Birgitta Meurlin, Plastikkirurgiboken av Per Hedén.

Anne Haavisto

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode