Lite väl grabbigt för år 2004, BlackJack

BlackJacks eviga mission att försöka upprepa genombrottshiten "Inget kan stoppa oss nu" från 1990 fortsätter.

Senaste kandidaten är färska singeln "Fina flickor" (Frituna).

21 januari släpps albumet med samma namn.

Det blir BlackJacks första skiva sen "En gång till" (Frituna, 2001) och det ska bli intressant att höra hur bandet tänker matcha dess briljans. Första smakprovet övertygar nämligen inte. "Fina flickor" är skriven av Tomas Edström, flyhänt kapellmästare och låtskrivare i Schytts, och Ulf Georgsson, trumslagare i Bhonus.

Det är en rask låt med mycket dragspel i botten och den växer efter den första lyssningens halvljumma intryck. Hade det inte varit för den flåsiga texten kunde "Fina flickor" ha blivit riktigt bra.

Denna är emellertid av mer tveksam halt. Berättarjaget har bespetsat sig på en het natt, men kyls ner av beskedet att fina flickor sover alltid hemma. Det är gott om förväntansfulla textrader som "allting kändes klappat och klart / tänkte att nu händer det snart, hade gjort mig till och planerat för en helkväll och trodde allting skulle slå in: min kropp så tätt intill din".

Refrängen slutar med att berättarjaget sjunger "jag sitter ensam kvar och väntar på ett svar / varför fina flickor alltid sover hemma".

Onödigt grabbigt för en dansbandstext år 2004.

BlackJack har alltid visat gott omdöme i valet av coverlåtar till sina album. Baksidan på nya singeln är en känslig tolkning av Lionel Richie-balladen "Lady" med en Tony Ljungström i toppform.

Så det finns fortfarande skäl att se fram mot BlackJacks kommande platta.

40-årsjubilerande Ole Ivars är norsk dansmusiks främsta flaggskepp. Med sin omtyckta blandning av texter som pendlar mellan finstämt allvar och burlesk humor, kombinerat med en djupt imponerande fingertoppskänsla för melodierna, har de fått en stor och hängiven publik i sitt hemland.

Efter framgångsrika fjolårsplattan "Hverdag & fest" (Tylden) - något så ovanligt som en konceptplatta med ett dansband - fortsätter de att summera karriären på nyutkomna samlings-cd:n "Ole Ivars gull 2" (Tylden).

Det är en hyfsad introduktion till Ole Ivars universum och ger prov på deras olika sidor i ballader som "Har du plass tel meg i hjertet ditt idag" och "Mitt beste sommersminne". Men tyngdpunkten ligger på bandets mer buskisbetonade äventyr, bland annat en nyinspelad hejdlös hiphop-version av "Nei, så tjukk du har blitt", möjligen inspirerad av Thorleifs och Just D:s klassiska samarbete "Tre gringos".

Sin ojämförligt största styrka har Ole Ivars i balladerna. Senaste studioalbumet "Hverdag & fest "rymmer flera exempel: "Kjaerlighetens tre" med hjärteknipande barnkör i refrängen, dragspelssmyckade prinssagan "Jenta fra York" och den vardagspoetiska betraktelsen "En söndag i november".

Den 13 februari ger Ole Ivars en jubileumskonsert i Oslo konserthus.

Bäst just nu

Michael Nystås