Montserrat Caballé är död – blev 85 år gammal

Gjorde låten Barcelona med Freddie Mercury

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Den spanska operastjärnan Montserrat Caballé har avlidit på sjukhus, 85 år gammal. Hon hyllas nu brett i hemlandet.

”En stor ambassadör för vårt land går bort”, skriver den spanske premiärministern Pedro Sánchez på Twitter.

Enligt en källa på Sant Pau-sjukhuset i Barcelona, där hon vårdades, avled Caballé under natten mot lördag. Operastjärnan hade dragits med hälsoproblem under en längre tid, skriver AFP.

1 av 9 | Foto: amw / Ullstein Bild / IBL
Montserrat Caballé tillsammans med Freddie Mercury, i London 1987.

En minnesceremoni för Caballé kommer att hållas i Barcelona under söndagen inför hennes begravning, som kommer att äga rum på måndagen.

”En global katalanska”

”En sorglig nyhet. En stor ambassadör för vårt land går bort, en internationellt erkänd operasopran. Montserrat Caballé, er röst och ljuvhet kommer alltid att vara med oss”, skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter.

Även Kataloniens regionpresident Quim Torra hyllar Caballé på Twitter , och kallar henne ”en av de mest betydelsefulla rösterna under det 20:e århundradet” och ”en global katalanska”.

”Vila i frid, en av de bästa poetiska rösterna genom tiderna. Hon kommer för alltid att vara en del av Barcelonas ledmotiv, med sin oförglömliga tolkning vid sidan av den store Freddie Mercury”, twittrar Kataloniens exregionpresident Carles Puigdemont.

Fick en hit med Mercury

Caballé debuterade redan 1956 och har uppträtt på stora operahus över hela världen. 1987 fick hon också en popoperahit med "Barcelona", en låt som hon gjorde tillsammans med Queen-sångaren Freddie Mercury. Året därpå gjorde duon även ett helt album med samma titel.

Caballé dömdes i slutet av 2015 till villkorligt fängelsestraff i sex månader och böter på 2,4 miljoner kronor för skattebrott. Bakgrunden var att hon låtsats bo i Andorra för att på så sätt slippa betala skatt i Spanien. I själva verket bodde hon i Barcelona.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM