FN-dignitärerna förhöjer utelivet

Per Bjurman: New York förvandlas till ”The West Wing”

NEW YORK. FN-kaos på östra Manhattan igen.

Då är vi som bor här konstant förbannade på allting – men kan i alla fall glädjas åt att våra kvarterskrogar kvällstid förvandlas till småkittlande scener ur ”The West Wing”

Varje år just den här veckan hålls generalförsamlingens öppnande i FN-högkvarteret på första avenyn och statsöverhuvuden, regeringschefer och allsköns honoratiores från hela världen flockas på Manhattan.

Ja, även svenske statsministern brukar dyka upp och hålla mer eller mindre snitsiga anföranden – jag har genom åren hört några på en engelska som kunnat beskrivas som…intressant – men om jag förstått saken rätt har Sverige ingen statsminister för närvarande så, well, vi får försöka klara oss ändå den här gången.

För oss som råkar bo i östra Midtown är evenemanget en årlig olägenhet som fuckar upp vardagen å det grövsta.

Våra gator spärras av säkerhetsskäl av, den redan vedervärdiga trafiken geggas ihop till en stillastående mardröm när simplaste talmansbiträde från Uruguay måste ha poliseskort längs andra avenyn och vart man går om dagarna snubblar man över bulgariska livvakter som står sysslolösa vid sina slarvigt parkerade monster-SUV:s medan skyddsobjekten frotterar sig inne i den gamla asbesthögen vid East River. 

– Kan dom inte ta och flytta det där jävla FN till Iowa, fräser även grannar som vanligtvis står dödstysta i hissen.

Men det är åtminstone lite kul att gå ut i hemkvarteren om kvällarna, för de flesta gästerna bor på hotell, eller FN-residens, i närheten och ser efter sina dagsverken till att förvandla de lokala krogarna till scener ur filmer och tv-serier som utspelas i politikens och diplomatins världar. 

Den här veckan hasar jag exempelvis iväg till fisk- och skaldjursfavoriten Dock’s på tredje och 40:e för en drajja och några saftiga ostron och det är som att hamna i en ”The West Wing”-episod med president Bartlets stab på besök i Gotham City för just ett FN-spektakel. 

Vid ett bord skrålar en högljudd och väloljad delegation från Tanzania om att New York slår allt och vid ett annat, stökigt även det, hojtas det på vad som i mina öron låter som holländska. Intill den skivan är två allvarligare herrar, jag bestämmer mig för att de skickats hit från Peru respektive Ukraina, inbegripna i ett förtroligt samtal och borta vid baren…jo, visst är det Toby Ziegler, CJ Cregg och Josh Lyman som sitter och överlägger över några glas vin. Fast Toby dricker förstås bourbon.

Ah, nåt ska man få ut av en FN-vecka också...

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM