Virtanen: Vi är bäst på att inte vara sämst

NÖJE

Sverige Sverige schlagerland.

Abba vann, Carola och Helena glänste, Lill Lindfors är Europaklassisk - vi dominerade kalkongalan i går.

Borde vi skämmas? Nej.

Det är underhållande att se hur gamla vinnare blivit gamla, halvalkoholiserade och feta.

Och att Cliff Richard ser yngre ut i dag än 1968.

Men sexigt är det inte.

"Congratulations" var menad som en hyllning till Eurovision Song Contest 50 år, men blev en seg och rörigt producerad påminnelse om hur lökig och på-låtsas tävlingen varit.

Kalkonerna kacklade förbi i den ena plyschsparkdräkten efter den andra ackompanjerade av en oändligt sinande ström är bisarrt mediokra popsånger.

Till och med Dana Internationals "Diva", som var själva vändpunkten till att tävlingen blev hipp igen, är redan i dag ett mossigt, beatlös stycke gaykitsch.

"Congratulations" påminde om ESC som bara lever exakt just i den stunden som tävlingen inträffar. Europa-schlager efter Sandie Shaws 60-tal håller till 95 procent bara som skrattretande nostalgi.

Herregud, vi talar om ett ESC som är stolt över att ha skapat en av världens mest vedervärdiga styggelser: Riverdance - bönder i blanka skor som steppar till folkmusik.

Men nej. Vi ska inte skämmas för att vi är bäst, tillsammans med Irland, på att vara minst sämst i Europa.

Som inhemsk tävling är Melodifestivalen en helt annan upplevelse, en nationell glädjefest att skratta åt, njuta av och prata om. En ständigt pågående del av vårt folkliga arv.

Att Abba vann med "Waterloo" är verkligen nåt att vara stolt över.

Däremot kanske inte över att Carola pratar engelska som den svenska kocken i "Mupparna", men desto mer åt den enorma stjärnglans hon utrålade i "Främling" och hennes heta framtoning i sin S/M-inspirerade MC-dräkt utan ärmar.

Likaså svensk-grekiska Helena Paparizou som var kvällens moderna behållning. Och Lill Lindfors klasskt briljanta klänninguppvisning.

Men själva galan glömmer vi och tittar framåt till den svenska uttagningen nästa år. Och hoppas att inte Electric Banana Band vinner och förstör vårt goda rykte i Europa.

Fredrik Virtanen