Mejla

Karolina Fjellborg

Ny trend: Skeva syskonrelationer

Ens hem ska vara ens borg.

Men i tv är de göttaste hemmen de där det stormar – och den bästa dysfunktionella familjen just nu är dansk.

Ah, den dysfunktionella familjen...

Finns det något bättre dramatiskt stoff än den?

Den där bitterheten, avundsjukan och girigheten gror. Där det rinner bensin i blodsbanden, och hemligheterna läggs på hög. Där skeletten trängs i garderoberna, för att börja trilla ut vid sämsta tänkbara tillfälle.

Ända sedan jag var liten och Jan Malmsjö skrämde livet ur mig som styvpappan från helvetet i ”Fanny och Alexander” har jag fascinerats av det drama som pågår inom hemmets fyra väggar.

Ibland är det komiskt, ibland solkigt, ibland rent vedervärdigt.

Sällan är det ointressant.

För temat är tidlöst och universellt.

Även bakom den präktigaste av mammabloggar, även bakom den jönsigaste av mysuppdateringar, finns det något som skaver, eller som kommer att börja skava.

Även i den bästa av familjer skiter det sig ibland – och därför kommer berättelsen om familjen som inte funkar aldrig gå ur tiden.

Och även om ”Six feet under” förblir svårslagen i genren, doftar jag nu lite av en ny vår för min faiblesse.

För just som SVT:s hyfsade försök till svart familjedrama – ”Tjockare än vatten” – tog slut, tog danska ”Arvingarna” vid.

Temat är detsamma – syskonrelationer som sätts på prov när den tjorviga matriarken går ur tiden – men den här serien (som också sänds i SVT) är gjord med ett danskt självförtroende som inte behöver ett krystat upplägg att förlita sig på.

Skådespeleriet är utsökt, och över hela den klassiga produktionen vilar anden av Thomas Vinterbergs dogmafilm ”Festen”; ett av de bästa, mest magstarka dysfunktionella familjeporträtten någonsin.

Sedan har vi förstås ”Game of thrones” också. Där är de skeva familjerelationerna fler än man kan räkna – men syskonen Cercei och Jaime Lannisters synnerligen opassande sätt att tycka om varandra på står onekligen ut ur mängden.

Och framöver ser jag fram emot Netflix drama från trion bakom ”Damages”, som har bland andra Sissy Spacek och Kyle Chandler ombord, och ska handla om ”en skara vuxna syskon vars hemligheter och ärr kommer fram i ljuset när deras svarta får-broder återvänder hem”.

Det ska tydligen vara en krökt syskonrelation i år.

En trend helt i min smak.

KARROMETERN

Stekhett

Martin Henderson. Nyzeeländare som är dubbelt aktuell i två mycket bra serier; ”Secrets & lies” i SVT, och ”The red road” i C More.

Ljummet

Jag har fortfarande inte riktigt fått poängen med SVT Flow som separat tjänst klar för mig, men det har onekligen laddats upp med premiärer. Mest nyfiken är jag på ”På jakt med Lotta och Leif”.

Iskallt

Det är synd om sitcompappan. Senast i den långa raden av gapiga och stendumma patriarker är Beau Bridges i ”The Millers” (TV4) och Jeff Garlin i ”The Goldbergs” (TV3).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN