”Hans favorit var falukorv”

NÖJE

Peggy, 73, berättar i dokumentär om svenska porrfilmsklassikern

1 av 3

”Fäbodjäntan” från 1978 innehåller scenen som kanske inte alla vill erkänna att de har sett.

Den där en kvinna använder en falukorv som dildo.

– Min man älskade falukorv, så det måste ha varit hans idé, säger Peggy Sarno, 73, hustrun till mannen som gjorde den ökända porrfilms­klassikern.

Herregud, varför är den gamla filmen aktuell, undrar förstås vän av ordning.

Jo, i SVT i kväll visas ”The Sarnos: A life in dirty movies” av Wiktor Eriksson. En gripande och lite vemodig film om Joseph W Sarno (1921-2010) och hans fru Peggy.

Den skildrar New York-paret under hans sista år i livet. Han gjorde ban­brytande sexploitation-filmer under 1960-talet.

Från mitten av 60-talet gjorde han flera av dem i Sverige och hjälpte på det sättet till att sprida bilden av synden i Sverige.

Joe, som han kallades, och Peggy blev så förtjusta i vårt land, att de allt sedan dess har tillbringat somrarna i en lägenhet i Stockholmsförorten Axelsberg.

Kontakter i branschen

Det är där jag träffar Peggy och regissören Wiktor Eriksson.

Samma lägenhet fungerar för övrigt som bostad åt Göran Ragnerstams roll­figur i Mats Arehns succékomedi ”Bäst före”, nyligen släppt på dvd.

Peggy känner många i svenska filmbranschen. Flera av Ingmar Bergmans närmaste medarbetare extra­knäckte till exempel på porrfilmsinspelningarna för att tjäna lite extra pengar.

– De tänkte väl att ingen av arbetskamraterna får reda på detta. Så stod de där plötsligt, nästan hela gänget, säger Peggy och skrattar.

Ingen viktig film

Från början åkte Wiktor till New York och träffade Joe för att han ville göra en spelfilm om ”Fäbodjäntan” och kulten kring den.

I stället blev han fascinerad av paret Sarno och gjorde den här dokumentären.

För Joe och Peggy - som ofta hjälpte till på inspelningarna med kläder, smink och gjorde någon biroll - var ”Fäbodjäntan” ingen viktig film.

Joe gjorde den under pseudonym.

– Det är nog den film jag var minst involverad i. Efter tio års försök hade jag äntligen blivit gravid. Så jag höll mig mest på mitt rum, när de andra knullade hej vilt framför kameran, säger Peggy.

Varför en scen med en falukorv?

– Det måste ha varit Joes idé. Hans favoriträtt i Sver­ige var falu­korv med yorkshirepudding. Men var han hittade en så stor korv, det vet jag inte, säger Peggy.

Peggy Sarno

Namn: Peggy Sarno. Ålder: 73. Bor: New York och Stockholm. Familj: En vuxen son. Karriär: Skådespelerska som ung, har sedan hjälpt sin make med hans filminspelningar under många år. Aktuell: Är huvudpersonen i kvällens film i K-Special. Var med i ”Skavlan” i våras när filmen hade biopremiär.

Wictor Ericsson

Namn: Wiktor Ericsson. Ålder: 39. Bor: Malmö. Familj: Gift med Liselotte Ericsson, som också jobbat med filmen om Sarnos. Karriär: Var med och skrev filmen ”Morgan Pålsson - världsreporter”. Huvudförfattare till SVT:s komediserie ”Starke man” med Anders Jansson och kommande TV 4-serien ”Halvvägs till himlen” med Jansson och Johan Glans. Skrev och regisserade novellfilmen ”KK” som visades i SVT i somras. Aktuell: Har regisserat kvällens dokumentärfilm ”The Sarnos: A life in dirty movies”.