Hudvård 2.0

NÖJE

Börja det nya året med riktigt fräsch hy

Perfekt porslinshy på en vecka är kanske inte ett realistiskt mål – men bara genom att sluta med slarv och dåliga vanor är du ett par steg närmare drömhuden.

Rengör huden varje kväll

När du sover ökar både kroppstemperaturen och hudens absorptionsförmåga, därför är det viktigt att få bort sörjan av smink, avgaser och sebum som samlats på huden. Allra bäst är det att först ta bort makeup med remover, sedan rengöra huden med en ansiktstvätt och avsluta med ansiktsvatten som tar bort eventuella rester och återställer hudens pH-värde. ”Camomile sumptuous cleansing butter” för 185 kronor från The Body Shop är en fast rengöring som löser upp smuts och alla typer av makeup. ”Triple oxygen instant energizing cleansing foam” för 245 kronor från Bliss är en fluffig rengöringsmousse som gör ordentligt rent. Mattgörande ansiktsvatten för fet och blandhy är ”Aroma cleanse fresh matifying lotion” från Decléor som kostar 239 kronor.

Rök inte

Rökning är inte bara ett allvarligt hot mot din hälsa. Cigaretter gör också att huden blir gråare, grövre och mera ojämn. På sikt får rökare också fler och djupare rynkor än de som avstår från att blossa.

Kläm inte finnar

Hur frestande det än är, gör ditt bästa för att avstå från att gå loss på finnar och pormaskar. Har du otur kan det uppstå permanenta ärr och missfärgningar. Satsa på förebyggande hudvård i stället, och om utbrottet ändå är ett faktum finns utmärkta punktbehandlare som verkar över natten.

”Drying lotion” från Mario Badescu/Eleven för 220 kronor behandlar utslag så att de läker ut snabbare.

Exfoliera lagom

Att ta bort locket av döda hudceller på hudytan gör huden rosigare och gör att efterföljande produkter kan tränga djupare ner i huden. Men att använda en alltför kraftig peeling alltför ofta kan ha omvänd verkan och förvärra oönskade hudtillstånd. Det bästa är att använda en peeling avsedd för din hudtyp ett par gånger i veckan. ”Glamoxy 15% fruit acid exfolating pads” för 699 kronor från Rodial är smidiga rondeller med exfolierande fruktsyror. ”Micro scrub lily” för 245 kronor från Estelle & Thild är en ecocert-certifierad peeling med små korn.

Addera ett serum

Ett serum består av mindre molekyler som tränger djupt ner i huden och bygger upp och reparerar den inifrån. Dessutom hjälper ett serum din hud att absorbera din ansiktskräm, så att effekten av den ökar.

”Blue therapy serum-in-oil night” från Biotherm för 575 kronor förser huden med fukt och näring.

Använd rena redskap

Penslar och makeupsvampar kan lätt förvandlas till bakteriehärdar som kan orsaka plitor och igentäppta porer. Svampar blir snabbt ohygieniska och bör kasseras redan efter ett par tillfällen. Penslar bör rengöras minst en gång i veckan och gärna desinficeras däremellan.

”Riri powder blush duo” i varianten ”Hibiscus kiss” för 270 kronor från Mac Cosmetics med en matt bronzer och ett persikorosa rouge som ger kinden den rätta glöden, och en fluffigt mjuk, rundad och lagom stor rougeborste. ”Blush brush 116” från Mac Cosmetics kostar 375 kronor.

Slarva inte med solskydd

Att solens strålar är en av de värsta bovarna när det gäller uppkomsten av rynkor och grov hud känner de flesta till. Men visste du att strålningen skadar även vintertid och när det är mulet ute? ”Ultra light daily UV defense” från Kiehl’s för 265 kronor är en solkräm med SPF 50 och lätt, fin konsistens som smälter in perfekt i huden.

AV: Anna Wahlberg FOTO: Peder Wahlberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode