Tvingas bort från tv-rutan

Claes Elfsberg vill stanna kvar på jobbet: Det känns jättetråkigt

Inte ens Mr Rapport kommer undan SVT:s ålderspolicy.

Claes Elfsberg tvingas bort från jobbet som tv-­ankare.

– Det är jättetråkigt. Jag hade velat stanna kvar i många år till, säger han.

Tidigare i veckan fyllde Claes Elfsberg ”pension”.

Tv-ankaret firade 65-årsdagen med frukost på sängen och en middag på finkrog i Stockholm. I går kunde tittarna som vanligt se honom leda ”Aktuellt”.

Men tiden på SVT börjar rinna ut för den folkkära nyhetsuppläsaren.

– Det är tyvärr så på den här firman att man inte får jobba kvar efter 67 år. Jag tycker att det är jättetråkigt. Jag hade väldigt gärna stannat kvar i många år till. Jag känner mig inte gammal och är inte redo att lägga ner så jag får se mig om efter något annat, säger han.

”Jag har frågat”

Claes Elfsberg har varit tydlig mot sin arbetsgivare att han vill stanna kvar på företaget.

– Jag har ställt frågan och fått det väldigt tydligt förklarat för mig att det inte går att fortsätta efter 67 års ålder.

Elfsberg började på SVT på 1970-talet och jobbade på ”Rapport” i 40 år innan han blev ankare på ”Aktuellt”. Som en av tittarnas starkaste symboler för SVT:s nyheter har han fått smeknamnet Mr Rapport.

Kan få vikariat

Tror du att ditt nästa jobb också blir som journalist?

– Om man ska man byta arbetsgivare vid min ålder måste man nog använda de kunskaper man tillskansat sig genom åren. Även om jag har två år kvar är det klart att jag tänker på vad jag ska göra sedan. Det är lika bra att vara ute i god tid, säger han.

Helst av allt vill du arbeta kvar som du gör i dag. Känns det bittert att du inte får det?

– Jag är inte den som är lagd åt det bittra hållet. Men jag kan säga så mycket som att jag hade varit betydligt gladare om jag hade fått beskedet att få fortsätta, säger Claes Elfsberg.

Petteri Karttunen är journalistklubbens ordförande på SVT. Enligt honom håller SVT benhårt vid sin policy som innebär att ingen kan ha en fast anställning efter att ha fyllt 67 år.

– Det gäller oavsett vem det är, hur känd eller hur viktig den än må vara. Däremot kan man komma överens om inhoppsvikariat efter den åldern. Det är inte så att man måste klippa banden helt och hållet, säger han.

Olov Carlsson är divisionschef på SVT Nyheter.
– Vi har många korttidsvikarier och inhoppare som är över 67 år. Däremot avslutar vi alla fastanställningar. Vi har inte haft den diskussionen med Claes än men det förväntar jag mig att vi har när han närmar sig 67. Det vore jättetråkigt att se honom hos en annan arbetsgivare, han är en oerhört kompetent och väldigt uppskattad medarbetare.

Claes CV

Vill du anställa Elfsberg?

Sveriges mest meriterade nyhetsuppläsare Claes Elfsberg har lett tittarna genom såväl landssorg som världshändelser.

Här är bara några av punkterna på hans cv:

Norrmalmstorgsdramat 1973.

Första intervjun med kungen och drottningen 1976.

Mordet på Olof Palme 1986.

Berlinmurens fall 1989.

Tsunamikatastrofen 2004.

Schulman läxas upp - av världens tyngsta ankare
Publisert: