Sandra Wejbro

Tv-våren 2018 är här – men idéerna tycks bara bli färre

Sandra Wejbro: Kändisar, tidsresor och en i några minuter abdikerad ”arg snickare”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hopkok. ”Anders knackar på” (som här hos Lill-Babs) är en mix av ”Berg flyttar in” och ”Arga snickaren VIP”.
Hopkok. ”Anders knackar på” (som här hos Lill-Babs) är en mix av ”Berg flyttar in” och ”Arga snickaren VIP”.

Hur mycket återvinning tål tv-tittarna?

”Anders knackar på” (TV4) är precis vad det lovar att inte vara.

”Jag vill inte vara arg längre”, säger Anders ”arga snickaren” Öfvergård. Belysningen är dämpad, ett glas halvt urdrucket rött vin står på bordet. ”Jag vill prata, inte skrika.”

Dramaturgin är symboliskt övertydlig – Öfvergård har lämnat Kanal 5 för TV4 och startar ett nytt kapitel i sin karriär. ”Det är kul att bygga hus, men nu vill jag lära känna dem som bor i husen”, säger han.


I den nya serien ”Anders knackar på” (TV4) flyttar han därför in hos kändisar, för att umgås och (naturligtvis) laga hemmets skavanker. Först ut är Barbro ”Lill-Babs” Svensson som får besök i sitt hus i Järvsö.

Det tar bara några minuter innan löftet i programmets inledning börjar krackelera. Öfvergård går runt i Lill-Babs hem och hittar prylar som ha tycker är ”enormt onödiga” och en förstukvist av ruttet trä. Lite senare finner han ännu fler fel och läxar upp Lill-Babs för hennes läckande pool och att hon låtit en granne laga ett rör med hjälp av en gammal julmust-flaska. Snickaren låter misstänkt lik ”arga snickaren”.

Och programmet är misstänkt likt ”Arga snickaren VIP” (Kanal 5), kombinerat med Carina Bergs gamla TV4-show ”Berg flyttar in” från 2008-2012. Där flyttade programledaren in hos kändisar som Gunde Svan och, jovisst, Barbro ”Lill-Babs” Svensson (2009). Återvinningsbonanza deluxe.

Trots känslan av déjà vu blir det ett fint möte mellan Öfvergård och Svensson. De lagar köttfärssås, tittar på tv och pratar om att barnen, särskilt Monica som föddes när Lill-Babs bara var 16 år, och växte upp hos mormor. Mycket handlar om hennes dåliga samvete, pappornas ansvar nämns aldrig. Svensson är en pigg 79-åring, men också rörande skör och gråter av tacksamhet när ett gäng inkallade hantverkare lagar hennes pool. Den betyder särskilt mycket eftersom hon vill simträna, men inte bli igenkänd och fotad på offentliga badplatser.


Carina Berg och Christine Meltzer.
Carina Berg och Christine Meltzer.

Öfvergård och TV4 är knappast ensamma om att återvinna gamla idéer just nu. Kanal 5 satsar på en variant av ”Historieätarna” i ”Den fantastiska historien med Berg & Meltzer” där programledarduon Carina Berg och Christine Meltzer reser tillbaka i tiden för att ta reda på hur ”svenska kvinnor levt och verkat”. På pappret låter det som en angelägen storsatsning, inte helt oväntat producerad av ”Historieätarnas” Karin af Klintberg, och har premiär den 26 februari.

Hon är också en av hjärnorna bakom Pär Lernströms nya ”Hälsningar från” (TV4) där en känd svensk person tar med sin familj och reser tillbaka till året då hen var tolv år gammal och lajvar loss med tidstypisk mat, kläder och livsstil. Förutom nostalgitrippen består underhållningen av att bevittna deltagarnas plåga över att tvingas leva utan uppkoppling.

Kändisar, tidsresor och en i några minuter abdikerad ”arg snickare”. Tv-våren 2018 är här – men idéerna tycks bli färre.


Veckans...

... bästa. Priserna, talen och skämten är rätt mediokra, men det som gör ”P3 Guldgalan” (SVT) sorgligt unik är att man för ovanlighetens skull får se kreativa framträdandena av intressanta artister med ny musik på bästa sändningstid. Silvana Imam med sin bålbränning, Little Jinders nya låt ”Hålla handen” och Molly Sandéns final är några exempel.

… seriemördare. Det finns inte ett uns av realism i den franska thrillerserien ”La mante” (Netflix), ändå fastnade jag i denna mustiga historia om den fängslade, kvinnliga seriemördaren Jeanne Deber som får hjälpa polisen när någon plötsligt börjar kopiera hennes mord.

... druiddrama. Mastodont­serien ”Britannia” (HBO Nordic) om romarnas invasion av de brittiska öarna hade premiär i veckan. Otäcka masker, brutalt krig och skruvade relationer i en bisarr mix.

…”sista chansen”. I morgon plockas den underbara ”Kattfilmen” (Kedi på turkiska) bort från SVT Play. Följ ett gäng katter med starka personligheter och deras mänskliga hjälpare på Istanbuls gator i en unik dokumentär som värmer de isigaste av hjärtan.

… premiärpepp. På måndag är det äntligen dags för andra säsongen av ”Bonusfamiljen” (SVT) att dra i gång. Fortfarande smart och rolig, om än med lite för lite Gugge (Barbro ”Lill-Babs” Svensson) och Bigge (Marianne Mörck) för min smak.

Publisert:

LÄS VIDARE