TV 4 ger SVT en match i år

NÖJE

Snö eller barmark, det spelar ingen roll. Tv-kanalerna laddar upp inför helgerna så att vi aldrig behöver lämna tv-sofforna.

TV 4 har för första gången en julvärd. Tyngsta krocken blir på juldagen, med ”Stjärnorna på slottet” och Rolf Lassgård-thriller mot ”Fångarna på fortet”.

Jan-Olov Andersson.

Public service-tv brukar dominera jul- och nyårstittandet men får i år tuffare konkurrens än tidigare.

TV 4 brakar på med med flera finalavsnitt av både ”Bonde söker fru” och ”Robinson” strax före och under helgerna. Och har för första gången en riktig julvärd, Tilde de Paula.

Några tankar kring helgernas tv-program:

Veckans föreställning brukar inte vara någon publikdragare, men tv-versionen av ”Scener ur ett äktenskap” med J onas Karlsson/Livia Millhagen är nog många nyfikna på. Krockar dock med ”Robinson”-finalen.

TV 4 visar thrillerserien ”Morden i Sandhamn” med Alexandra Rapaport tre kvällar i rad. Premiäravsnittet krockar med finalen på SVT:s populära dramaserie ”Våra vänners liv”.

På julafton har SVT som vanligt en julvärd, i år André Pops, och visar klassiker som Kalle Anka, ”Kan du vissla Johanna?”, ”Karl-Bertil Jonssons julafton”, ”Svensson, Svensson” och konserter med bland annat Sarah Dawn Finer. TV 4 kontrar med Tilde de Paulas julstuga, snabbrepris av ”Jul med Ernst” och gospelkonsert med Ernst Kirchsteiger (igen!) som allsångsledare.

Tyngsta krocken sker på juldagen: SVT drar igång ”Stjärnorna på slottet” och thrillerserien ”Den fördömde” med Rolf Lassgård, plus hyllad Bruce Springsteen-dokumentär i den andra kanalen – samtidigt som TV 4 har säsongsstart för ”Fångarna på fortet”, nygammal succé.

Helgernas största svenska dramasatsning är förstås ”Drottningoffret”. Tredje och sista serien med Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport som socialdemokratiska politiker på jakt efter makten. Startar på annandag jul i SVT.

Nyårsafton ägnar sig många åt annat än tv:n, SVT lägger sitt krut på de två följande dagarna, med ny säsong av ”HippHipp”, dokumentären ”Året var 1961” och nya avsnitt av ”Morden i Midsomer” som säkra publikdragare.

Vill man ha något med mer tuggmotstånd är ”This is England ’86”, start i Canal+ Series på annandagen, helgernas mest omskakande serie.

ARTIKELN HANDLAR OM