Victoria gifter sig – Slottet förlorar pengar

NÖJE

Går miste om turistinkomster i tre veckor

Bildskärmar kommer att sättas upp i Storkyrkan för att alla gäster ska kunna se vad som händer framme vid altaret under kronprinsessan Victorias vigsel den 19 juni. Samtidigt förlorar Slottet turistinkomster i tre veckor på grund av bröllopet.

Foto: ALLA FÅR SE Vigseln i Storkyrkan mellan Daniel Westling och kronprinsessan Victoria kommer sändas på bildskärm så att alla gästerna får se.

Det berättade hovets bröllopssamordnare Håkan Pettersson när han gick igenom bröllopsarrangemangen vid en pressträff på Slottet på måndagen. Utan bildskärmar kan bara 20 procent av gästerna på grund av alla pelare som står i vägen se vad som händer där framme. Pettersson bekräftade att bröllopet kostar omkring 20 miljoner kronor och att kung Carl Gustaf står för hälften och staten för den andra halvan.

– Vi har försökt hålla en låg finansiell profil så att det inte blir alltför orimliga siffror, sade han.

Förlorar pengar

Till följd av bröllopet kommer Slottet att gå miste om turistinkomster under tre veckor.

– De tre veckorna svider naturligtvis, sade Carin Bergström, chef för husgerådskammaren, men hovet ska ordna en särskild utställning i september där en del av brudparets lysningspresenter visas upp.

Bröllopsfirandet inleds som TT tidigare berättat med en privat fest på Drottningholm den 17 juni. Dagen efter följer en rad officiella tillställningar till brudparets ära, som regeringens mottagning för kommuner och landsting på Stadshuset, regeringens middag i Eric Ericsonhallen, den forna Skeppsholmskyrkan och galaföreställning på Konserthuset, med riksdagen som värd.

1500 journalister

Cirka 1 100 gäster kommer att närvara vid själva vigseln i Storkyrkan och 400 är bjudna till bröllopsmiddagen på Slottet, men bara ett 30-tal får äran att sova över där.

Omkring 1 500 journalister har ackrediterats, varav 1 000 från Sverige, enligt utrikesdepartementet. Händelserna bevakas av 25 utländska tv-bolag. Från Tyskland, drottning Silvias hemland, har 141 journalister ackrediterats och 60 kommer från Norge. Från Storbritannien har 35 journalister anmält sig och hela 19 tänker komma ända från kejsardömet Japan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM