Nöje

Ola Rapace går från Bond-skurk – till 50-talssnut

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

’Skyfall’-aktuelle skådisen är klar för ny svensk deckarserie

Han går från fransk yrkesmördare i ”Skyfall” till polis på 50-­talet.

Nu är Ola Rapace redo för en svensk storsatsning.

Skådespelaren har huvudrollen när Maria Langs deckare ska bli till film.

– Det är kul och befriande att spela bad guy. En trevlig känsla att vara skurk.

Det sa Ola Rapace, 40, till Nöjesbladets Jens Peterson när han besökte inspelningarna av ”Skyfall” – den kommande Bondfilmen. I filmen, som har svensk premiär i höst, spelar Rapace en fransk yrkesmördare vid namn Patrice.

Bondinspelningarna är sedan en tid avklarade. Nu kan Nöjesbladet berätta att Rapace lämnar skurkkänslan kvar i byrålådan inför nästa storroll.

Spelar mot Tuva

När TV4 och Pampas produktion ska filmatisera Maria Langs omhuldade deckarromaner om kommissarie Christer Wijk är det nämligen Ola Rapace som ikläder sig huvudrollen som polis på 1950-talet, enligt uppgifter till Nöjesbladet.

Totalt blir det sex filmer varav den första kommer att gå upp på biograferna våren 2013 för att sedan visas som serie på TV4. Inspelningarna av filmsviten är pågående.

Nöjesbladet erfar även att Tuva Novotny har en betydande roll i projektet som den frispråkiga litteraturstudenten Puck Ekstedt.

TV4 är dock mycket hemlighetsfulla kring den nya storsatsningen.

– Vi kommenterar inte casten i nuläget, säger Malin Lindborn, presschef på TV4.

Eftertraktad

Sedan genombrottet i Lukas Moodyssons hippie-drama ”Tillsammans” från 1999 har Ola Rapace vuxit till en av Sveriges mest eftertraktade manliga skådespelare.

För två år sedan hade han den manliga huvudrollen i Pernilla Augusts ”Svinalängorna”, där han spelade mot ex-frun Noomi Rapace, 32. Filmen mottog tre Guldbaggar och båda huvudrollsinnehavarna fick lovord av recensenterna.

Noomi Rapace har seglat upp som en högattraktiv skådespelare i Hollywood. Efter huvudrollen i storfilmen ”Prometheus” med regi av Ridley Scott syns hon närmast i Brian De Palmas ”Passion” som har premiär 2013.

Böckerna som ska bli till film

Dagmar Lange dog 1991.
Dagmar Lange dog 1991.

Dagmar Maria Lange (”Maria Lang”) föddes 1914 i Västerås och avled i oktober 1991 vid en ålder av 77 år. Böckerna om kommissarie Christer Wijk skrevs under pseudonymen Maria Lang. Det här är böckerna som ska bli till film:

”Mördaren ljuger inte ensam” (1949).

”Inte flera mord” (1951)

”Rosor, kyssar och döden” (1953).

”Tragedi på en lant­kyrkogård” (1954).

”Kung Liljekonvalje av dungen” (1957).

”Farliga drömmar” (1958).

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

BILDEXTRA: Hårdkokta svenskar

Publisert: