Mejla

Jens Peterson

Män som kvinnor är kul – tvärtom är drama

NÖJE

När män klär ut sig till kvinnor skrattar vi.

När det är tvärtom blir det ofta drama.

Varför är killar i klänning mer komik?

På film finns flera män som gömmer sig genom att låtsas vara kvinnor.

När det är tjejer som vill föreställa det motsatta könet är det ofta för att öppna annars stängda dörrar. Som Barbra Streisand som vill studera i ”Yentl”.

Bästa komedin med män som kvinnor är ”I hetaste laget” där musikerna Tony Curtis och Jack Lemmon blir vittnen till mord. De flyr från Chicago förklädda till medlemmar i en damorkester.

I ”Nuns on the run” är Eric Idle och Robbie Coltrane brittiska smågangsters som flyr och gömmer sig maskerade som nunnor. Komiska förvecklingar.

I ”White chicks” med bröderna Wyans låtsas FBI-poliser vara blondiner för att skydda rika tjejer mot kidnappare. I tre Big momma-komedier är Martin Lawrence polis spanande som äldre kvinna.

En svensk klassiker är Stig Järrels ”Fram för lilla Märta”. En musiker som låtsas vara kvinna och får jobb med sin cello i en flicktrio. Kvinnosakskamp ända in i riksdagen.

Humor med mycket stora gester. Gemensant för de flesta filmer där män blir kvinnor är att de överraskas av hur de blir bemötta.

Det är också gemensamt för bra filmer som ”Tootsie” och ”Cockpit”.

Som ”Albert Nobbs” låtsas Glenn Close vara man för att kunna arbeta som butler i 1800-talets Dublin. I ”Transamerica” spelar Felicity Huffman en man som är på väg att opereras till kvinna.  

Shakespeare leker med könsroller och ombytta identiter.

I ”Trettondagsfton” och ”Köpmannen i Venedig” låtsas unga kvinnor vara män. Därför passande att Gwyneth Paltrows rollfigur tar på mustasch för att få spela teater i ”Shakespeare in love”

”She’ s the man” är en modern version av Shakespeare, där Amanda Bynes vill spela fotboll och uppträder som kille.

Ibland är det ombytta roller utan att det markeras. Linda Hunt fick en Oscar som manlig fotograf i ”Brännpunkt Djakarta”. Meryl Streep spelar skäggig rabbin i ”Angels in America”. Cate Blanchett som Bob Dylan i ”I’m not there”.

John Travolta spelar huvudpersonens mamma i musikalen ”Hairspray”. En kvinna, inte en man som låtsas vara kvinna.

Då är det nog meningen att vi ska skratta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Peterson