Loreena rama seger-febern

avFrida Söderlund

NÖJE

Hemstaden Västerås hyllar sångstjärnan

1 av 4 | Foto: ”Loreen är en prinsessa” Fyraåriga Lea Gardell är kanske artistens yngsta, men största, fan. Varje gång Loreen spelas på radion vill hon att mamma Anja Hektor ska höja volymen. När jag blir stor vill jag bli prinsessa som Loreen, säger Lea.

Efter kändiseliten – nu hyllas Loreen av vänner och familj.

I hemstaden Västerås har artisten blivit förebilden alla pratar om.

– Hennes stjärnkvalitet är så självklar, säger vännen Johan Svanborg.

Foto: Loreen-pizzan Pizzabagaren Faiz Hiämiz har sin restaurang ett stenkast från Loreens barndomshem. ”Hon har varit här några gånger. Hela deras familj äter alltid kebabtallrik, med extra sås och extra sallad. Men den här pizzan skulle passa henne, den är speciell med räkor, krabba och citron”.

”Grattis Loreen”.

En stor skylt hälsar Västeråsbesökare välkomna med hyllningen till hemmaartisten.

Dagen efter Loreen Talhaouis, 28, vinst i Eurovision Song Contest är det ett euforiskt Västerås som bubblat hela natten.

– Det är klart vi var tvungna att fira. Och vi firade hårt, säger Västeråskillen Häzhir Nozhatdeh, 20, som ­varit ute hela natten med ­lillasyster och kompisar.

”Blev inte förvånad”

Men förutom Västeråsborna är Loreens vänner och familj inte sena med att lovprisa 28-åringen. Vännen Johan Svanborg, 40, har känt Loreen i flera år och är bror till Loreens bästa vän Lena Svanborg, 39.

– Jag blev inte förvånad när hon vann, hennes stjärnkvalitet är så självklar. Det var helt underbart. Så som hon strålade på scenen, det är så jag känner henne. Hon har ett sådant otroligt mänskligt hjärta, säger han.

Han minns en midsommar för två år sedan då ­Loreen fick människor att gråta med sin sång.

”Sjunger från själen”

– Vi satte oss spontant vid en flygel i ett galleri. Hon har den kapaciteten, att sjunga från själen och det är helt fantastiskt. Hon är så naturlig.

För familjen Talhaoui i Västerås har det varit ett hektiskt dygn efter finalvinsten. De, om några, är stolta över sin Loreen.

– Vi är väldigt stolta och glada, hälsar familjen från Västerås och storebror Siflah Talhaoui passar på att sätta fler ord på känslorna:

– Jag är en sjukt stolt storebror. Hon har alltid varit en stjärna i mina ögon.

Men det är inte klart där.

Västeråsbon Helena Berggren, 45, stämmer in i hyllningskören.

– Hon är en jättebra förebild för andra unga kvinnor och kvinnor i allmänhet. Jag tror att det kommer att få andra från Västerås att våga engagera sig, säger hon.

Fyraåriga Lea Gardell är kanske artistens yngsta, men största, fan. Hon har vunnit en träff med Loreen och varje gång ”Euphoria” spelas på datorn ber hon mamma Anja Hektor att höja volymen.

– Jag tycker att Loreen är en fantastisk. Och när det handlar om förebilder till sina barn tycker jag att hon är perfekt, säger Anja Hektor.

Dottern Lea håller med.

– Loreen dansar bra. När jag blir stor vill jag bli sjörövare eller prinsessa, som Loreen. Loreen är en prinsessa, säger Lea Gardell.

Vad ska du göra när du träffar henne?

– Ge henne en stor kram. Och en puss.

ARTIKELN HANDLAR OM