Spelet bakom ’Sommar i P1’

Publicerad 2012-06-23

Kändisar hyllas för känslogripande sommarprat.

Det lyssnarna inte vet är att ”Sommar i P1” styrs hårt av producenterna.

– De styr upp skutan, säger Mikael Tornving.

Efter åtta år idogt ­tjatande från programchefen Bibi Rödöös sida ställde slutligen giganten Ingmar Bergman upp och gjorde ”Sommar i P1”.

På två villkor.

Han ville ha öppen sändningstid – och producenten Marie Nyreröd, hans vän och kvinnan bakom dokumentären om hans liv.

– Det vanligaste är nog att vi utser en producent, men det är allt oftare så att sommarvärden har någon som de gärna jobbar tillsammans med, säger programchefen Bibi Rödöö och tillägger:

– ”Sommar” bygger ­oerhört mycket på relationer och förtroenden mellan olika personer, säger Bibi Rödöö.

”Otroligt stöd”

Utåt sett – för lyssnarna – verkar det som att kändisarna skriver sitt manus och pratar fritt från det i sina sommarprogram.

Det är långt ifrån sanningen.

Producenterna har en inflytelserik roll när det kommer till storyn som ska berättas.

Mikael Tornving, 51, berättar hur det gick till när han sommarpratade 2008.

– Det inte många vet är ju att producenterna är ett otroligt stöd. Först diskuterar man igenom vad man ska prata om och sedan kommer producenten med förslag och synpunkter på vad som är en bra och en dålig historia. Hon eller han hjälper till att hålla berättelsen rak och tydlig, säger han.

Fem värdar

Han beskriver producenternas roll när det kommer till ”Sommar i P1” som ”jätteviktiga”.

– De styr upp skutan, nu har jag aldrig skrivit en bok, men jag kan tänka mig att de är lika viktiga som en redaktör när man skriver en bok.

Tv-profilen Henrik Johnsson producerar fem värdar i år.

– Vi producenter har ett stort inflytande på programmen, men jag skulle aldrig tvinga någon att berätta något. Min uppgift är att få det så bra som det bara är möjligt, det ska ligga mycket bakom varenda mening, säger han.

Fel tajming

Peter Dalle, 55, har varit sommarvärd två gånger, 1991 och 2002.

Manuset plitade han ner på egen hand, men fick några enkla riktlinjer att hålla sig till av sin producent. Trots råden från producenten blev tajmingen fel när det väl var dags.

– Jag var väldigt nervös och lyckades prata alldeles för fort. Men utan producentens handgripliga råd har jag nog inte repeterat så noga alls, och då hade det antagligen blivit ännu sämre, säger han.

Årets ”Sommar i P1” inleddes i dag med slalomstjärnan Anja Pärson. Hon berättade att hon var homosexuell – och att hon ska ha barn.

ANNONS