Fredrik Birging i motorcykelolycka

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Radioprofilen måste opereras

1 av 2
Fredrik Birging visar upp sin gipsade arm på Instagram.

Radioprofilen Fredrik Birging har armen i gips och saknar vänster knoge.

Han ramlade med sin motorcykel utanför en bensinmack i Uppsala och måste opereras.
– När jag tog av handsken såg jag att fingret var uppfläkt och det blödde mycket, säger han till Nöjesbladet.

Det var under söndagen som radioprofilen Fredrik Birging skulle ta motorcykeln från Stockholm till Ånge. Planen var att hälsa på sin särbo, men så blev det inte. Efter att ha stannat och tankat i Uppsala välte motorcykeln i en rondell.
– Av någon anledning ställde sig framhjulet och styret på tvären så jag svänger tvärt åt vänster när jag bromsar in. Det hände helt utan någon som helst förvarning och jag kom farande ner i backen. Jag tror att jag fick min hand i kläm under styret, säger han.

Hjälten Henrik

Birging reste motorcykeln i hopp om att han skulle kunna köra vidare, men insåg snart att handen var mer skadad än vad han först trott.

– Fingret hängde lite slött och det gjorde ont. Jag såg ingenting på handsken, för den var hel. Men när jag tog av den såg jag att fingret var uppfläkt och det blödde mycket. Jag har fått två frakturer i handen, i lillfingret och knogen är intryckt så att den är mer eller mindre borta. Men det märkte jag inte då.

Han satte sig i diket för att pusta ut och då kom hjälpen: Bilisten Henrik.

– Han gör klart för mig att han kommer att stanna hos mig tills allt är under kontroll. Han dukar upp en första hjälpen-kudde och baddar såret. Han var grym.

Operation på onsdag

Efter att ha varit i kontakt med larmcentralen kom polisen och skjutsade Birging till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där fick han sys och gipsas. Under onsdagen väntar operation hemma i Stockholm.

– Det känns så fånigt. Lillfingret är ju en så liten del av kroppen. Men ändå viktig. De sa att det var en ganska krånglig operation eftersom att knogen behöver byggas upp igen. De pratade om att ta benflisor från underarmen.

Därefter väntar nytt gips och återhämtning. Träffen med särbon får vänta.
– Det är en stor besvikelse får både mig och henne. Jag hade helt andraplaner för den här veckan. Men nu blir jag kvar där hemma. Det är förbannat tråkigt när sådant här händer.

”Blodstänk på tanken”

Motorcykeln, som Birging lånat av en vän, klarade sig nästintill oskadd och Birging drömmer fortfarande om att köpa en egen hoj.
– De hittade lite blodstänk på tanken och om man lyfter på ena fotpinnen ser det ut att vara ett litet skrapmärke. Men den har klarat sig häpnadsväckande väl. Det är väl lite som med ryttare. De säljer ju inte hästen för att de blivit avsparkade, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN