Homobråk om nya Star Trek-filmen

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

OBS OBS SPOILER ALERT! Gayskådisens protest mot att karaktären plötsligt är homosexuell

1 av 3

Star Trek har fått sin första homokaraktär - som en hyllning till George Takei.

Men han är inte alls nöjd.

– Jag tycker att det är högst olyckligt, säger han till Hollywood Reporter.

I kommande ”Star Trek Beyond” kommer rollkaraktären Hikaru Sulu ut som homosexuell. Det blir första gången som en av huvudkaratärerna i den populära science fiction-franchisen porträtteras som gay.

Skådespelaren John Cho, 44, säger till australiska Herald Sun att anledningen är en nickning till George Takei, 79, som spelade Sulu i den första ”Star Trek”-serien och i flera filmer fram till 1991.

Vädjat om att stoppa

Men George Takei är allt annat än nöjd. Han har till och med vädjat till filmens producenter att stoppa gay-Sulu och i stället göra någon av de nya karaktärerna homosexuell i stället, skriver Hollywood Reporter.

– Jag försökte verkligen samarbeta med de här människorna, när man nu äntligen efter så lång tid skulle beröra hbt-frågor, säger Takei till tidningen.

Han levde i garderoben under hela sin ”Star Trek”-karriär och kom ut som homosexuell först 2005.

”Förvridning”

Han vänder sig mot att man väljer att ändra grundförutsättningarna för en karaktär som varit med sedan ”Star Trek”-begynnelsen.

Takei menar att ”Star Trek”-skaparen gene Roddenberry lade ner ett enormt arbete på att bygga upp alla karaktärer, och att Sulu hela tiden varit heterosexuell i Roddenberrys beskrivningar.

– Jag är förtjust över att man har med en gay-karaktär. Olyckligtvis är det här en förvridning av Genes (Roddenberry, ”Star Treks” skapare) skapelse som han ägnade stor eftertanke kring. Jag tycker att det är högst olyckligt, säger George Takei till Hollywood Reporter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN