Åkerlund gör film i Eurovision

NÖJE

Gör hyllning till det svenska musikundret

1 av 6 | Foto: Jonas Åkerlund.

Eurovision får ännu ett svenskt stjärnbesök – av filmregissören Jonas Åkerlund.
Under finalen visas en hyllning till det svenska musikundret.

– Det kommer att bli svårt att sitta still, säger Åkerlund.

Under Eurovision song contest i Malmö la svenska stjärn-dj:n Avicii en gyllene touch på den officiella Eurvosion-låten. Nu får tävlingen ännu ett svensk stjärnbesök när finalen går av stapeln i Stockholm i morgon.

I ett inslag som visas under finalen hyllas svensk musikhistoria av ingen mindre än filmregissören Jonas Åkerlund, 50. Hela 76 låtar hyllas under fyra minuter med ett pärlband av svenska artister, däribland Björn Skifts, Cardigans, The Ark, Titiyo, Dr Bombay, Herreys, Roxette, Army of lovers, Carola, Tommy Körberg, ABBA, Avicii, Icona Pop, Günther och Harpo dyker upp.

– För mig personligen har det varit en unik möjlighet att göra en tidsresa genom den svenska musikskatten och bli påmind om all den fantastiska musik som kommer från vårt land, säger Jonas Åkerlund.

– Filmen är packad med otroligt mycket bra musik. Och då ska man ha med sig att det ändå bara är en bråkdel av det som finns. Tyvärr fick vi inte plats med mer på fyra minuter..

”Jag är stolt”

Och det publiken och tv-tittarna kommer att få se kommer att kännas.

– Jag tror vi alla, den svenska publiken i synnerhet, kommer att bli påminda om låtar och artister som vi har en speciell relation till. Det kommer bli svårt att sitta still, säger han.

– Jag är stolt över hur mycket kreativitet det har funnits och finns i Sverige. Och det ser ju verkligen inte ut som att det här undret håller på att ta slut. Inte på länge än.

Sven Stojanovic, showproducent för Eurovision song contest, säger att varje låt spelas i cirka 2,8 sekunder.

– Så när jag påstår att filmen är en audivisuell käftsmäll, så lovar jag inte för mycket, säger han.

”Överlyckliga”

Och att det skulle bli just Jonas Åkerlund som skulle stå bakom filmen var en dröm för SVT.

– När vi bestämde oss för att ge oss på utmaningen att beskriva det svenska musikundret på tre till fyra minuter insåg vi rätt snabbt att det är princip är en omöjlighet. Möjligen finns det en person i världen som skulle både gå i gång på det och hantera utmaningen. Jonas Åkerlund var naturligtvis det självklara valet. Och vi är överlyckliga över att han själv var positiv och ville göra det.