Mejla

Magnus Ericsson

… och plötsligt fick maskoten tillbaka sin plats i rampljuset

Publicerad:

Magnus Ericsson om härliga – och bedrövliga – maskotar

1 av 3

Vi var många som trodde att maskotarnas storhetstid var förbi.

Återigen slår samtiden oss på fingrarna.

Magnus Ericsson.
Magnus Ericsson.

1992 anordnade Sverige fotbolls-EM för första och med stor sannolikhet sista ­gången. Mina föräldrar hade packat in mig och mina bröder i vår blå 245:a, åkt till Stockholm och tagit med oss till Gärdet – med en varning till allmänheten om slagsmål och huliganer färskt i minnet – för att vi skulle få uppleva lite feststämning och för att de skulle få uppleva lite mellanöl.

Jag minns ingenting av den där feststämningen. Däremot minns jag med värme en plastmugg prydd med Berni – den käcka kaninen som var det Europamästerskapets maskot.
 

För er som är ännu mer ointresserade än undertecknad så kan jag meddela att det även i år pågår ett fotbolls-EM. Denna ­vända är maskoten en fransk, tecknad ­pojke vid namn Super-Victor.

Drygt 100 000 var med och röstade fram namnet. 48 % av dem tyckte att just Super-Victor var det bästa alternativet – framför konkurrenterna Goalix (27 %) och Driblou (25 %).

Troligtvis hade få av dessa 48 000 människor googlat Super-Victor ­innan. ­Eller så var det just det de gjort.

Super-Victor är nämligen också namnet på en leksak. En leksak av, ska vi säga, vuxen karaktär. Med en storlek av, ska vi säga, ­kolossalt mått.
 

Den mest bedrövliga maskoten av dem alla har även han dessvärre fått ett smärre uppsving. Han heter Mark Berry, men är mer känd som ”Bez” – en gång i tiden tveksam dansare, spattig percussionist och fram­stående drogtagare i madchesterbanden ­Happy Mondays och Black Grape. Bez ”musikaliska” karriär började som langare till bägge gruppernas frontfigur Shaun ­Ryder.

Efter bandens uppbrott har han varit med i (och vunnit) ”Celebrity Big Brother” (för att betala tillbaka skatteskulder) och tillbringat fyra veckor i fängelse för att ha misshandlat sin flickvän.

I veckan släpptes ”We are England”, Shaun Ryders inofficiella EM-låt till stöd för sitt hemland.

”The original red, white and blue – England ’til we die”, sjunger (?) gossarna som ­antingen skojar med oss eller helt enkelt glömt (knarkat?) bort att Englands flagga bara är vit och röd.

Ännu en gång har Bez, likt en envis rundmask, slingrat sig in i värmen. I videon visar han återigen prov på sin egensinniga dansstil. Låt oss hoppas att han förpassar den till en evig ­vila i samma ögonblick som ­England åker ur turneringen.
 

Till och med Iron Maidens ständigt lika senige Eddie har hamnat i blåsväder. Inför bandets spelning i Litauen tvingades arrangörerna ta ner affischerna. Anledningen: Eddie var för läskig för de litauiska barnen.

Kanske har också de svenska fansen till slut skrämts av den mot­bjudande maskoten. I skrivande stund finns det gott om biljetter kvar till ­kvällens spelning på Ullevi.

En av dem som i alla fall kommer att vara där är min kollega Joacim Forsén.

Läs hans omdöme om ­konserten i morgon.

Av: Magnus Ericsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN