Nej, ditt konsertklipp blir ingen lajkraket

NÖJE

Nej. Nej. Nej.

Don't do it.

Ditt mobilfilmade konsertklipp kommer inte bli en lajkraket.

Tusentals har trotsat naturens makter. Kanske inte korsat tundran, men åtminstone den göteborgska Linnéstaden i  ösregn.

Naturen är obönhörlig, men det är när man kommit fram till Way out west-området som kampen börjar. Utöver vädret finns  gott om självutnämnda Ingmar Bergman, eller i alla fall Jonas Åkerlund redo med mobilkameror av senaste modell med ambition att göra konserterna eviga på Youtube. Ja, det svajar fram och tillbaka, zoomen gör bilden grynig när Zara Larssons vickande höftparti ska zoomas in extra noga.

Kan det bli trettiotusen likes. Fyrtio? Knappast. Men väl tjugo fullbetalande och brännande blickar i nacken på den man i reklamponcho som när filmmansdrömmar Kunde blickar döda skulle han vara förpackad i en låda sex fot under jord långt innan extranummer och sorti.

Precis som den kvinna i 30-årsåldern med  ansiktsmålning och hipsterryggsäck på Chvrches spelning dagen innan. Antagligen märker hon först dagen därpå hur skumpig överkroppsdans smetar ut en videoinspelning till geggamoja.

Mobilfilmaren: ett av vår tids största otyg,  som effektivt pulveriserar bärfisar och mördarsniglar i kampen om titeln sommarens största skadedjur.

För även om jag tackar gudarna att någon förevigade Håkan Hellströms och Miriam Bryants gnistrande duett på Ullevi i somras (när Håkans bolag i släpper sina inspelningar halvår senare, lagom till julhandeln) är det max en promille av alla mobilfilmer från konserter som blir något att ha. Den reella skadan är dock alla som står bakom konsert-Kubrick missar den verkliga konserupplevelsen för att en tönt med smartphone stor som en ugnsplåt ska skaaapa ett gäng succéklipp.

Flera artister har gjort uppror mot konsertfilmaren. Adele och Alicia Keys har gormat, teknikföretaget Yondr har utvecklat plastpåsar som sätter mobilkameror ur spel och som rånar betalande publik på en del av den integritet människor vanligen besitter i en modern demokrati.

Men.

Låt oss fastställa: ditt klipp kommer med största sannolikhet inte bli något att ha. Du provocerar bara oss bakom. Så lägg ner, koppla av – och njut av showen. Den kommer kanske på dvd ett halvår senare.