Pokémonspelare rasar – kunde samla poäng på gravar

NÖJE

Carolina, 37 är äcklad efter upptäckten

1 av 2

Hon jagade Pokémon på promenaden med hunden.

Då insåg Caroline Gaete, 37 att det fanns poängstopp på flera gravstenar på en kyrkogård i Stockholm.

– Jag vill inte spela längre. Det känns ju äckligt, säger hon till Nöjesbladet.

Carolina Gaete, 37, gick ut med sin hund och passade på att spela Pokémon Go samtidigt. När hon promenerade på en stor kyrkogård i Stockholm insåg hon att det fanns så kallade ”checkpoints” på flera ställen bland gravarna.
– När man går förbi en checkpoint kan man få olika priser och poäng. När jag närmade mig checkponten på skärmen och sedan kom fram insåg jag att den var precis på en grav, säger hon.

”Vill inte spela längre”

Hon berättar att det fanns flera checkpoints på andra gravar på kyrkogården och att hon reagerade starkt.
– Det är respektlöst. Jag är en riktig gamer men det finns gränser för vad man kan spela och på vems bekostnad. Det här handlar om människor. Jag vill inte spela längre. Det känns ju äckligt. Det var en ren obehagskänsla. Det finns inga ord, säger hon.

Carolina berättar också att hon är SO-lärare och kommer att hålla en lektion för sina elever i årskurs 9 kring spelet och de etiska dilemman som nu uppstått.
– Det här har ju med media att göra och är samhällskunskap. Jag kommer att prata med dem om de här. Så får de ta ställning. När terminen börjar i augusti tror jag att alla kommer ha spelartspelet, säger hon.

Så väljs platserna

Nöjesbladet har tidigare skrivit om att spelare letar pokémon på historiska platser som Auschwitz, vilket skapat starka känslor.

Platser i Pokémon Go, som till exempel ”Pokéstops” dit spelare kan gå och samla saker är hämtade från ett annat äldre spel gjort av samma utvecklare som ligger bakom pokémonspelet. Det äldre spelet heter ”Ingress” och är också ett platsbaserat spel där användare kunnat skicka in bilder som kan användas i spelet.

ARTIKELN HANDLAR OM