Wadling begravs – vännernas sista farväl

Av: Joni Nykänen, Felicia Nordlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Artisten förs till sista vilan under en ceremoni öppen för allmänheten

1 av 10 | Foto: ANDERS DEROS

GÖTEBORG. I dag begravdes Freddie Wadling i Göteborg.

Vännerna och släkten samlades för att ta farväl under en begravningsceremoni som var öppen för allmänheten.

– Jag kommer att minnas honom som en man med mycket humor och nära till skratt, säger Anna von Hausswolff, som uppträdde i kyrkan.

– Freddie är död och vi är samlade här i Vasakyrkan på hans födelsedag faktiskt. Samma kyrka som han och Bella gifte sig i, inleder prästen Bengt Inghammar kulturartisten Freddie Wadlings begravning. Därefter spelar frälsningsarméns orkester psalm 249 ”Blott en dag”.

En personlig ceremoni

Under tisdagen begravs Freddie Wadling i Vasakyrkan i centrala Göteborg, och ceremonin står öppen för alla. I dag, den 2 augusti, skulle ha varit Wadlings 65-årsdag. Enligt prästen Bengt Inghammar, som även höll i tungviktsboxaren Ingemar Johanssons begravning 2009, blir det en personlig ceremoni.

– Det blir mycket Freddie Wadling. Han kommer att vara med på alla sätt. Jag kommer att prata om det han har gjort och min upplevelse av honom. Det är också ett avsked för dem som är här. Det blir ett möte med både minnet och vårt eget liv, säger Bengt Inghammar.

”En unik konstnär”

Den 2 juni avled Wadling efter en tids sjukdom. Bara en vecka innan skulle han ha påbörjat inspelningarna av TV4-succén ”Så mycket bättre".
Framme vid kistan står ett tjugotal buketter med hälsningar från vänner och familj. ”Vila i frid kära Freddie, kram från vännerna på Så mycket bättre” står det på en utav dem. Vid altaret står även ett porträtt av Freddie Wadling liksom ett konstverk signerat av den avlidne mångkonstnären.

Programmet över ceremonin innehåller flera kända namn. Anna von Hausswolff spelar orgelmusik och sjunger och skådespelerskan Stina Ekblad läser en psalm.

Komikern och trollkarlen Carl Einar Häckner sitter bland bänkraderna i Vasakyrkan. På frågan om hur han kommer att minnas Wadling säger han:

– Som en unik konstnär med en fantastisk och känslosam röst.

”En man med mycket humor”

Efter en och en halv timme är begravningsceremonin över. Den avslutas med att Wadlings kista bärs ut ur kyrkan till ljudet av en bastrumma. Som tonar ut likt ett hjärta som slutar slå.

Magnus Carlson, från Weeping Willows, som skulle ha blivit Wadlings ”Så mycket bättre”-kollega är tagen efter begravningen.

– Ceremonin var fantastisk. Jättefin. Verkligen, säger han och forsätter:

– Han var en av Sveriges bästa. Jag kommer att minnas hans vänliga ögon.

Utanför kyrkan står också Anna von Hausswolff. Hon kände Wadling väl. Freddie och Bella Wadling var goda vänner till hennes familj.

– Jag kommer att minnas honom som en man med mycket humor och nära till skratt. En väldigt lurig person, på ett positivt sätt, säger hon.

Per Herrey, musiker och jurist på Musikerförbundet, också en vän, har hjälpt Wadling med flera ärenden via förbundet.

–Jag kommer att minnas Freddies magiska röst som kommer att leva kvar i allt det han har skapat. Sedan på det personliga planet var han en fantastiskt vänlig själ, säger Per Herrey.

Gjorde Hellströmlåt

Tidigare i år kom plattan ”Efter regnet” där han bland annat tolkade Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

Håkan Hellström hyllade sin vän Freddie Wadling under sommarens spelningar på Ullevi. Med en flaska whisky och en ros som vilade vid scenkanten. Dessutom visades bilder på Wadling på storbildsskärmen.

Sista giget: begravningen

Efter dödsfallet förklarade Hellström att Wadling var en gudfader och legend för alla som spelade alternativ musik i Göteborg.

Vännen och samarbetspartnern Sebastian Öberg har berättat för Nöjesbladet att det finns en hel del material som skulle kunna ges ut postumt.

– Den sista riktiga konserten spelades in. Den sista riktiga konserten var i april, sa Öberg i juni.

Det absolut sista uppträdandet Wadling gjorde var på Jeanette Bonniers begravning den 6 maj där han sjöng ”A whiter shade of pale”.

Publicerad: