Facebook tog bort Gardells inlägg - igen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

Bilden på kvinnan som tvingas ta av sig sin hijab på stranden i Nice har väckt stor uppståndelse världen över. En av dem som reagerat är komikern Jonas Gardell som delade bilden på sociala medier under onsdagen.

Något som Facebook ansåg stred mot deras regler.

– Det får passera att folk kallar mig bögjävel och kvinnor för horor, men en nyhetsbild från en badstrand där poliser ska tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja censureras, säger Gardell till Aftonbladet i ett mejl.

Med undertexten "Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor" la Jonas Gardell på onsdagen upp den uppmärksammade bilden på kvinnan som av fransk polis hotas med pepparspray och blir tvingad att ta av sig sin hijab på stranden i Nice.

Detta efter att flera franska städer nu förbjudit att bära en så kallad burkini, en heltäckande baddräkt som en del muslimska kvinnor använder.

"Helt absurt"

Bilden, som på mindre än ett dygn, fått en enorm spridning har väckt starka reaktioner. Men trots att den cirkulerat i flera nyhetsmedier och på sociala medier anses den inte vara tillåten att publicera för alla.

Sent på onsdagskvällen plockades nämligen Gardells inlägg, som fått över 30 000 likes, bort av Facebook med hänvisning att den stred mot deras gemenskaphetsregler.

Samtidigt fick samma inlägg vara kvar på andra plattformar, som Twitter där den fått 1500 retweets och 1800 gillningar på Instagram.

Inte konsekventa

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar Jonas händelsen.

– Facebook är helt absurt. Det får passera att folk kallar mig bögjävel och kvinnor för horor, men en nyhetsbild från en badstrand där poliser ska tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja censureras! Min uppdatering hade långt över 30 000 likes och hade setts av närmare 2 000 000 människor när den togs bort. Det fanns absolut ingenting i texten eller bilden som var stötande.

Även Gardells pr-ansvariga, Helena Iles, tycker att situationen är märklig.

– Det konstiga i detta är att den här bilden har figurerat överallt under dagen på flera andra ställen. Jag tycker inte att Facebook har varit konsekventa i detta fallet.

Vid 22.30-tiden på kvällen la Gardell upp en liknande statusuppdatering, dock utan bild. I skrivande stund har inlägget fått 8 600 likes och 1 100 delningar.

Andra gången gillt

Det är inte första gången som Facebook tar bort inlägg från komikern. I samband med att han blev utsedd till Årets Svensk 2012 postade han följande på sin fansida:

”Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets svensk? En bög gift med en invandrare!”.

Kort därefter plockades statusuppdateringen bort utan någon förklaring.

– Helt obegripligt! Har Facebook blivit helt galna???”, skrev Gardell då som svar på sin Facebooksida.

Aftonbladet har sökt Facebook för en kommentar.

Uppdatering

På onsdagen dök inlägget helt plötsligt upp i flödet igen.

– Mysko, skrev författaren i ett nytt inlägg, rapporterar TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN