George Clooney hänger ut bankirer

NÖJE

Vill visa vem som gör affärer med regimen i södra Sudan

1 av 3 | Foto: ”Det är riktigt roligt när en krigsförbrytare skriker ut ens namn och anklagar en för att spela falskt. Det är varje skådis dröm”, säger George Clooney.

Först dokumenterade George Clooney brott mot mänskligheten i södra Sudan.

Nu tar han nästa steg.

Filmstjärnan planerar att hänga ut de bankirer som gör affärer med förtryckarregimen.

– Vi känner till bankerna. Det är i stort sett samma banker som vi alla använder. Vi ska granska dem och vi ska göra det mycket öppet, säger 53-årigen i branschtidningen Variety.

2010 bestämde sig Clooney och aktivisten John Prendergast för att finansiera satelliter som kunde fånga övergrepp i Darfur på bild.

Det har dels lyckats, dels fått regimen att genomföra attackerna om nätterna i stället, eller när det är molnigt ute.

Samtidigt har reaktionerna på de dokumenterade folkmordsbrotten inte alltid fått den effekt Clooney önskat.

Spåra tillgångar

– Vi har visat massgravar, vi har visat bombningar av civila och vi har visat truppförstärkningar. Men när de efter en tid märker att inget förändrats trots strålkastarljuset, har de kunnat fortsätta.

Det är det som gör att Clooney och Prendergast nu byter taktik.

De ska hänga ut de mellanhänder som mer bryr sig om de exponeras för folkmordsbrott än vad regimtrogna trupper i södra Sudan gör.

– Vi vill fortsätta med konsekvenser för de personer som blockerar fredsförhandlingarna. Genom att spåra tillgångar och ta reda på var pengar skickas sätter vi befattningshavare i södra Sudan och på rebell­sidan under lupp, säger duons koordinator, Aksahya Kumar.

”Dyrt som fan”

Clooney gläds åt det varma mottagande hans satellitprojekt har fått runt om i världen. Men han blir gladare över att göra sådana som södra Sudans president, Omar al-Bashir, förbannad.

– Det vi gör är dyrt som fan, säger han.

– Men det är riktigt roligt när en krigsförbrytare skriker ut ens namn och anklagar en för att spela falskt. Det är varje skådis dröm.