Melodifestivalen 2015

Sissela Benn: ”Jag känner mig som den klänningen”

Av: 

Frida Söderlund

NÖJE

Filippa Bark” har delat Sverige som färgen på en klänning delade internet: Jag måste stå upp

HELSINGBORG. Hon var rädd för en sak och det hände.

Men kritiken mot Filippa Bark har gjort komikern Sissela Benn fri – precis som Filippa.

– Nu måste jag stå upp för det jag gör och inte be om ursäkt, säger hon till Nöjes­bladet.

Sex dagar efter att Melodi­festivalens fjärde och sista deltävling lämnat tv-rutan går sociala medier fortfarande varma under en specifik sökning.

Där artistomnämningarna dött ut lever en enda person kvar.

Filippa Bark.

De är varandras spegelbilder, 14-åriga Filippa och 34-åriga Sissela Benn.

Bakom scenen i Helsingborg höjer Sissela handen i en nära nog kunglig hälsning när hon ska förklara vad hon menar. Hon vickar handen fram och tillbaka.

Ena sidan Filippa, andra sidan Sissela.

Ena sidan Filippa, andra sidan svenska folket.

Den åtta år gamla karaktären är en Twitter-trend varje vecka. Eller storm, kanske man ska säga. Filippa Bark har blivit en vattendelare som å ena sidan kärleksbombas, å andra sidan näthatas.

Varför?

Sissela skakar lätt på huvudet.

– Jag visste ju att karaktären är lite smalare, så det är blandade känslor kring hur jag tänker med alla reaktioner. Hade alla gillat det hade det varit större risk att det inte lämnat något avtryck alls, säger hon.

– Men det är klart att jag har blivit ledsen av att folk inte gillar det. Samtidigt har jag försökt att inte ta in för mycket, eftersom det är en sex veckor lång process. Jag har försökt hålla min inre kompass och lyssna till vad jag tycker är kul. Vilket är svårt också i vanliga fall. Skulle jag lyssna på alla andra röster … då skulle jag bli helt galen.

”Vara alla till lags”

Oundvikligt har det blivit så ändå. Men effekten har blivit att Sissela gått in ännu mer i rollen som Filippa.

Vilken är din känsla när du spelar henne?

– Att vara henne har varit väldigt befriande genom alla år. Hon är inte rädd för vad folk ska tycka och står upp för sig själv. Jag är väldigt mycket motsatsen. Allt som Filippa gör, det gör jag tvärtom. Jag får utlopp för det jag inte vågar med mig själv genom henne.

Vad är det du håller tillbaka med dig själv?

– Ja … jag försöker hela tiden vara alla till lags. Jag tänker på hur folk vill att jag ska vara för att passa dem, formar mig efter andra i stället för att ”sån här är jag!”. Det är Filippa bra på. Om jag känner minst vibb av att inte vara omtyckt … då backar jag direkt och bara ”oj, förlåt”.

Varför är du rädd för att inte vara omtyckt?

– Det är väl något man fått i sig sedan man är liten. Och jag tror också att det är mycket för att man är tjej. Det finns tyvärr i tjejrollen, man är van att man ska ta socialt ansvar, man ska se efter andra så att de har det bra …

Och gör man det inte rätt blir man kritiserad.

– Ja, precis. Exakt så.

För Sissela är Filippa ”en antihjälte”. Någon som är lite fel och utanför, men som inte accepterar sin plats i hierarkin utan går sin egen väg. Hon står upp för sig själv och om ingen ger henne beröm, ja, då ger hon det till sig själv.

Efter kritiken tänkte Sissela göra henne ”bredare”. Men sen, nej.

”Det här är min humor”

– Jag var rädd för att vissa inte skulle gilla det och när det hände, det som jag var rädd för, då fanns det en viss frihet i det också. Någonstans förstod jag att karaktären inte kunde bli omtyckt av alla och då blev jag fri att vara ännu mer ”Filippig”.

Hur påverkade det dig, som personen bakom, när den rädsla du hade slog in?

– Jag har fått fundera så klart, över vad det är som provocerar så mycket. Men det jag verkligen förstår är att människor är så väldigt olika. Jag känner mig som den där klänningen, för vissa är den blå och svart och för andra är den vit och guld, säger hon och flinar.

– På ett sätt kan jag känna att jag lärt mig nu att jag måste stå upp för det jag själv tror på. Inte söka den bekräftelsen hos andra. Okej, ni gillar det inte, men det här är min humor och så är det bara. Det står jag fast vid. Nu måste jag stå upp för det jag gör och inte be om ursäkt.

Lite mer som Filippa?

– Ja! Ha ha. Precis. Lite mer som Filippa.

Hon skrattar.

– Jag är glad att jag gör det här nu när jag har så många års er­farenhet. Jag känner inte att min karriär står och faller med detta. Då tror jag att jag hade … då hade jag varit så rädd att jag inte hade kunnat fungera. Men jag känner att jag är väldigt modig nu faktiskt. Inte så ängslig för fram­tiden. Och det är väldigt skönt.

SCHLAGERCHOCK 13 klipp som visar att Filippa Bark är Sveriges roligaste person

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippa Bark

Sissela Benn

Melodifestivalen