Nöje

Här är ditt soundtrack till årets läskigaste festkväll

Av: 

Magnus Ericsson

NÖJE

Halloween-musik, säger du?

Glöm ”Thriller”, Ghostbusters-temat och Rockwells ”Somebody’s watching me”.

Här är 666 (minus 660) låtar som är mer skräckinjagande än kön till Buttericks.

Del av omslaget till Black Sabbaths ”Black Sabbath”. Läskigt så det förslår.
Del av omslaget till Black Sabbaths ”Black Sabbath”. Läskigt så det förslår.

6 

The Knife – ”Silent shout”

Arpeggiosyntar har sällan låtit så här olycksbådande. När ”Silent shout” släpptes 2006 hände det sig fortfarande att man då och då tittade på musikvideokanaler. Flimrade denna förbi visste man att kvällen var förstörd. Videon – där mutant­liknande varelser mimar till låten – subtraherar inte direkt från obehagskänslan.

5 

Nick Cave and the Bad Seeds – ”Red right hand”

”Red right hand” inspirerade ”Arkiv X”-skaparen Chris Carter till att släppa ett soundtrack till tv-serien. Låten var med i de tre första ”Scream”-filmerna. Nick Cave är en skräckförfattare av rang. Att han dessutom är en förnämlig tonsättare gör inte saken sämre, eller mindre ruggig.

4 

Bruce Springsteen – ”State trooper”

Hela ”Nebraska” från 1982 innehåller mycket ond, bråd död och för­tvivlan. Det är därför svårt att välja ut en särskild låt. Men medan ”Johnny 99” och titelspåret mer eller mindre lägger ut texten lämnar ”State trooper” mer till fantasin. ”Mister state trooper, please don’t stop me”, tänker ­låtens ­huvudperson. Vi har ingen aning om vad han gjort. ­Vilket gör det hela så mycket mer kittlande. Och – så klart – skrämmande.

3 

Scott Walker – ”Jesse”

Samme man som under 60-talet ­charmade världen med sin dramatiska ­barytonröst har ägnat delar av de ­senare decennierna åt att bli märkligare och märkligare.

Texten till ”­Jesse” från 2006 beskriver hur Elvis Presley försöker tala till sin dödfödde tvillingbror. I bakgrunden hörs ­atonala skräckstråkar och ödsliga gitarr­toner. Ibland blir det tyst, så när som på vad som låter som sång från världens ondaste val. ”Six feet of foetus flung at sparrows in the sky” är en textrad från stycket. Just ja, och så har Scott Walker sagt att den ­handlar om 11 september också.

2 

Black Sabbath – ”Black Sabbath”

Många i genren har försökt. Få – får man säga ingen? – har lyckats med att låta så här otäcka.

BONUS! Vill du bli lite extra rädd? Titta här ovanför på omslaget till självbetitlade ­skivan där ­denna låt är titelspår. Det är jätteläskigt.

1 

Suicide – ”Frankie Tear­drop”

I denna lilla visa berättar Alan Vegas darrande röst om 20-årige Frankie. Frankie jobbar på fabrik. Han är gift och har ett barn. Han har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Jag vill inte spoila någonting, men det slutar inte bra, varken för Frankie ­eller hans familj. ­Under låtens gång (tio och en halv ­minut, ungefär) ­hinner Vega även utstöta avgrundstjut och primalskrik till tonerna av hårt förvrängda pianoklink och metalliska oljud.

Perfekt avslutning på en härlig Halloweenfest!

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert: