Nöje

Hälge-tecknaren Lars Mortimer död efter sjukdom

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Mannen bakom Hälge är död.

I måndags dog Lars Mortimer efter en tids sjukdom.

– Vi har bara hoppats på att det skulle vända och bli bra, säger hustrun Ulla Mortimer till Nöjesbladet.

Han skrev svensk seriehistoria med Hälge.

I måndags dog den folkkära serietecknaren Lars Mortimer efter en tids sjukdom, 68 år gammal.

– Han har varit dålig till och från under de senaste två åren, säger hans hustru Ulla Mortimer till Nöjesbladet.

Problemen började med njursvikt, men spred sig sedan till andra delar av kroppen.

– Han har arbetat till och från. Det senaste halvåret har han inte jobbat alls, vi har bara hoppats på att det skulle vända och bli bra, säger Ulla Mortimer.

”Klack till under en bilresa”

Lars Mortimer arbetade som redaktör för serietidningarna ”91:an” och ”Knasen” under 70-talet. Sedan kom hans egna serier ”Herr K”, ”Bobo” och ”Gnuttarna”. Han blev folklig med Hälge som skapades kring 1991 och började gå i Svensk jakt och Åsa-Nisse.

– Idén hade jag haft ett tag, men jag hade inte fått till den. Sedan, under en bilresa, klack det bara till. Då visste jag precis hur han skulle se ut, att han skulle gå på två ben och kunna prata, filosofera, har Lars Mortimer berättat för Aftonbladet.

Serien har publicerats 49 svenska dagstidningar, däribland Aftonbladet, samt flera tidningar runtom i Norden. Sedan 2000 har Hälge även sin egen serietidning.

”Hade problem med en fot”

Birgitta Bengtsson var redaktör för Hälge fram tills för fyra år sedan.

– Nej, nu blir jag jätteledsen. På Bokmässan för två år sedan var han dålig och gick med rullator, han hade problem med en fot men var säker och satt och tecknade på beställning ändå. Han jobbade idogt.

Lars Mortimer producerade tusentals seriestrippar och söndagssidor under sin karriär.

– Han var väldigt kreativ, det var väldigt kul att jobba med honom, säger Birgitta Bengtsson.

Lars Mortimer föddes i Sundsvall och studerade i Uppsala. Han var bosatt i byn Långhed i norra Alfta i Hälsingland, ateljén hade han i anslutning till bostaden.

Lars Mortimer sörjs närmast av hustrun och deras två barn.

Hur minns du Hälge och Lars Mortimer? Skriv i kommentarsfältet!

Serieprofilerna om Lars Mortimers död

Björn Ihrstedt, tidigare kollega på Egmont Serieförlaget:

– Lasse och jag var arbetskamrater redan 1970. Han har ju haft stor betydelse, just med Hälge, men även andra serier som Vattenhålet, Bobo och Gnuttarna. Han har haft en kreativitet att komma på nya figurer och det är inte så många serier som blir så populära som hälge. Det är en konst i sig. Han var en trevlig och schysst kille, säger han till Nöjesbladet.

Fredrik Strömberg, ordförande Seriefrämjandet:

– Han var tystlåten men mycket trevlig. Lars är en av Sveriges mest framgångsrika serieskapare i modern tid. Det han lyckades med var att slå långt utanför storstäderna. De flesta nya serierna är storstadsfenomen, som Rocky. Hälge ligger nära folks verklighet, älgen är precis lika mycket människa som jägaren och har sina funderingar kring livet och kärleken.

– Hälge är troligtvis den mest framgångsrika svenska serien utomlands på senare år. Kring serien finns också en hel industri. Jag var i en älgpark och blev alldeles förundrad när jag gick in i deras shop. Det var ett par rum med älgsaker. Hundratals produkter med Hälge. Då insåg jag vilken business Hälge är, förutom själva serierna.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert: