De klär sig bäst i Sverige

Se vilka som fick pris på kvällens Elle-gala

Ikväll delades en hel hög modepris ut när tidningen Elle höll sin 18:e modegala. Bäst klädda kvinna blev skådespelaren Malin Buska, bäst klädda man blev superdj:en Alesso och årets designer blev House of Dagmar. Vi tog ett snack med Malin Buska och systrarna bakom Dagmar.

– Kan jag ställa den här, frågar Malin Buska och ställer sedan ner sin stora  Elle-statyett på bordet.

Dagen till ära bär hon en svart Commes des Garçons-klänning och herrinspirerade skor signerade  Prada. Priset för årets bäst klädda kvinna är med andra ord välförtjänat.

Grattis till titeln Malin Buska, beskriv din vinnande stil

–Jag har ofta skulpturala kläder i olika nyanser av svart och med en lite maskulin touch.

Vad tycker du om svenska modescenen?

– Det finns ju vissa guldkorn, som Sandra Backlund, jag tycker väldigt mycket om hennes hantverk.

Och vilka favoriter har du internationellt?

– Jag tycker jättemycket om Commes des Garçons, Rei Kawakubo och Yohji Yamamoto. Dries van Noten använder jag en del. Sen tycker jag att allt Nicolas Ghesquière gör är bra. Han får mig som älskar svart att vilja använda färg.

Vad är din absoluta favorit i garderoben?

– De här Pradaskorna, nu är skosnörena lite slitna med skorna blir aldrig förstörda! De var ett bra köp. Jag brukar satsa på plagg som jag verkligen tycker om och sedan använder jag dem år ut och år tills de går sönder och jag matchar gärna med vintageplagg. Jag tycker vi ska börja tänka lite mer så. Ta det lugnt, andas, tänka ”slow fashion” och uppskatta hantverket i plaggen.

Vad skulle du aldrig ta på dig?

– Det vet man aldrig. Fast jag skulle inte ... nä men det kanske skulle gå om man... Nej, Foppa-tofflor skulle jag inte ha på mig, samma sak med Uggs ...fast det skulle kanske kunna funka på något sätt. Haha.

Vilka plagg satsar du på i vår?

– Jag vill hitta en lätt kappa som man bara kan ta på sig när man vaknar och springa ut. Den där perfekta som man känner sig fin i.

Vad har du på gång förutom att ta emot det här priset?

– Jag har en film som ska komma ut i år, ”The Girl King”. Sen sitter jag och läser på ett nytt filmmanus.

Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam är systrarna bakom modemärket House of Dagmar som sedan 2005 växt så det knakat både på hemmaplan och utomlands. Och kvällens pris är inte det första.

Grattis! Vart ska ni ställa bucklan, har ni ett glasskåp där ni samlar era priser?

– Nej, haha något glasskåp har vi inte men ett litet bord i hallen på kontoret där vi har samlat våra priser. Där ska den här stå.

Berätta om er vårkollektion

– Det är en stilblandning mellan musikens subkultur och Dagmar. Den är mer street än tidigare. Kostym matchat med sneakers och kjolar tillsammans med sweatshirts. Vi har också gjort ett samarbete med artisten Elliphant där delar av intäkterna ska gå till välgörenhet för utrotningshotade djur.

2013 gick Beyoncé runt i er byxdräkt. Vem vill ni se i Dagmar i år?

– Man blir alltid lika glad när någon väljer Dagmar. Vi har ju flera duktiga svenska sklådespelare som burit Dagmar också, Alicia Vikander och Moa Gammel till exempel. En av skådespelarna i filmen Turist ska bära Dagmar i Berlin snart, det är jätteroligt.

Vad tycker ni om svenska modescenen?

– Det kommer ständigt nya modemärken och det är fantastiskt roligt. Även när man är utomlands pratas det mycket om  skandinaviskt mode. Sverige är mycket större utomlands än vi tror.

Vilka gamla favoritplagg tar ni fram i vår?

– Våra spetsklänningar.

– Och våra basplagg, som tröjorna i kashmir, vad hade vi egentligen på oss innan vi gjorde dem?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN