Tillvaron kraschade – inför öppen ridå på Instagram

avZandra Lundberg

NÖJE

Rachel ”Yogagirl” Brathen tog sig igenom sitt livs stora sorg inför 1,2 miljoner följare

1 av 4 | Foto: Micke Gustavsen
”Yoga girl”.

Inte ens det perfekta livet är perfekt.

Rachel Brathen, 26, tog sig igenom sitt livs stora sorg inför 1,2 miljoner följare. 

– Jag gjorde det för mig själv, för att jag skulle överleva.

Hon föll ihop av smärtorna från sin brustna blindtarm.

Samtidigt, i Costa Rica, omkom henne bästa vän Andrea i en bilolycka.

Rachel Brathen vaknade upp och fick dödsbeskedet i sjukhussängen. Tillvaron kraschade. Allt var ett töcken.

Det enda hon kunde var att skriva.

Så hon skrev.

– Jag kunde ha valt att logga ut från Instagram, bara försvunnit. Eller så kunde jag ha ljugit, låtsas som att allting var bra, fortsatt lägga ut yogabilder från stranden. Men det kom naturligt att jag ville dela med mig, säger Instagramfenomenet Yogagirl.

Följare svek

100 000 av hennes följare försvann. De ville ha Yogagirl, en tjej som står på händer på en sandstrand i Karibien. Inte ett vrak som ligger på sjukhuset och sörjer för att hennes tillvaro nyss slagits i bitar.

 – Jag förstår att det inte är inspirerande med någon som ligger i en sjukhussäng och grinar. Men vad hade jag för val, egentligen? Instagram är en så stor del av mitt liv, av vad jag gör och för mig har skrivandet alltid varit ett sätt att läka. Så jag skrev ett inlägg nästan varje dag, grät och skrev tills jag inte orkade skriva mer.

I det här skedet handlade det inte längre om att hålla läsarna uppdaterade.

– Jag gjorde det för mig själv, för att jag skulle överleva. Det pratas mycket om näthat, men då var det som att all den kärlek jag försökt ge mina läsare under två års tid kom tillbaka. 100 000-tals visa människor skrev till mig och på nätterna när jag inte kunde sova låg jag och läste igenom kommentarerna som träffade mig rakt i hjärtat. Jag har många gånger fått höra att det faktum att jag delade med mig av min sorg, hjälpte andra att bearbeta sina egna sorger.

Det har gått tio månader nu. Rachel bär med sig saknaden och smärtan, men den är inte lika påtaglig.

Tonårslivet var en katastrof

Det är 1,2 miljoner människor som följer Yogagirls liv på Aruba.

”Ditt liv är perfekt”, ”du lever drömmen” lyder många av kommentarerna av hennes följare.

Och visst har hon det bra, långt ifrån perfekt, men mycket bättre i jämförelse med hur hennes liv har sett ut.

Tonårslivet i Stockholm var en katastrof. Rachel hade ångest. Rökte ett paket cigaretter om dagen. Testade droger. Drack all alkohol hon kom över. I en dagbok skrev hon dagligen ner sin vikt.

– Jag hittade den nyligen och grät. Ena dagen stod det 53,8 och andra dagen stod det 53,9 och då hade jag skrivit “katastrof, nu får du bara dricka te”.

Retreat i Dalarna

Till slut fick hennes mamma nog. Hon skickade Rachel på ett meditationsretreat i Dalarna.

– Det var första gången som jag kom till insikt om att det fanns andra saker i livet, att jag kan vara lycklig bara för att, precis som jag är, och inte för att jag köpt ett par nya skor eller blivit ihop med en cool kille. I meditationerna och senare i yogan så hittade jag stunder av stillhet då hjärnan kunde stänga av. När rösten i mitt huvud som sa ”du räcker inte till” tystnade så insåg jag att det finns en jättepotential i mig, precis som det finns i alla människor.

Hon flyttade till Costa Rica, hittade sitt livs kärlek på en semester på Aruba, flyttade ihop med honom efter fem dagar och startade Instagramkontot yoga_girl.

Via sociala medier kommer Rachel dagligen i kontakt med ungdomar som mår dåligt.

– Det känns som att hela samhället är uppbyggt på att allt alltid måste göras bättre. Man får aldrig höra att det är bra nu. Det går alltid att få mer pengar, bli smalare, snyggare och få ett bättre jobb. Oavsett vilken punkt vi når så vill vi alltid ha mer, det spelar nog ingen roll om du är Victoria secret-modell eller miljonär. För mig var den stora lärdomen att jag är tillräcklig precis som jag är. Från den platsen är det lättare att ta bra beslut och skaffa sig ett fint liv.

Gilla communityt #tillräcklig på Facebook!

Rachels må-bra-tips

Det är viktigt att låta sig ha dåliga dagar när de kommer. Var ledsen när du är ledsen. Det kommer att gå över. Försök inte fly det jobbiga, vi människor vill ju ofta göra det. Men då tillåter vi oss inte känna det vi behöver känna, så att det onda kan gå över. Sorgen behöver få finnas där för att gläjden ska hitta tillbaka igen.

Omge dig med bra människor. Jag hörde ett citat i går om att ditt mående är tvärsnittet av de fem människorna du umgås allra närmast med. Du kommer bli påverkad om du umgås med människor som klagar och spelar martyrer. Dela livet med människor som är fulla av ljus och styrka, som låter dig blomstra och vara som du är.

Läs ”Lev livet fullt ut” av Eckhart Tolle. Boken handlar om den där rösten i huvudet som säger allt det som inte är sant, att vi är otillräckliga. Genom att bli mer närvarande kommer också en känsla av att allt är okej, att vi är okej.

Läs böcker av författaren Marianne Williamson. Hon har skriver bra om självkärlek och att acceptera sig själv. Ta en stund med en sån bok i stället för att stirra på Netflix så kommer du att må bättre, ibland måste man bara göra de aktiva valen, som att läsa en bok eller gå till yogan.

ARTIKELN HANDLAR OM