Camilla Kvartoft ger Leif GW Persson svar på tal

Publicerad:

NÖJE

Leif GW Persson sågade det nya upplägget.

Nu ger Camilla Kvartoft den gamla parhästen en känga.

 – Han får väl se vad han tycker när vi väl börjar sända, säger hon.

När Leif GW Persson i våras bestämde sig för att lämna SVT och gå vidare till TV4 beslutade SVT sig för att lägga ner ”Veckans Brott”.

I november kom nya besked: Programmet ska fortsätta utan Leif GW Persson, och nyligen avslöjades att det inte blir en ersättare – utan tre. Advokaten, dna-experten och författaren Johanna Björkman, polisen John Franco och kriminologen och författaren Christoffer Carlsson.

Något Leif GW Persson tycker är en dålig idé.

– Jag har alltid sagt att man ska fortsätta med programmet, men också gjort mycket tydligt att det ska vara en person som är expert. I det här fallet ska det vara en person som har kriminologiska kunskaper i allmänhet, kunna polisarbetet och de intressanta delarna av juridiken. Jag är inte så glad i paneler, det blir alldeles för splittrat, sa han till Nöjesbladet.

Programledaren för ”Veckans brott”, Camilla Kvartoft, 50, ger nu svar på tal.

– Jag tror att det blir jättebra med tre experter, vi vill ju förnya programmet. Det ska bli roligt med experterna som kompletterar varandra. Så han får väl se vad han tycker när vi väl börjar sända.

GW säger att tanken med programmet är att ha en expert, inte flera. Är det realistiskt i Sverige – finns det någon som kan täcka så många områden?

– Nej, så är det ju, han är mycket unik. Det går inte att ersätta honom, däremot går det att göra något nytt, det är så vi tänker. 

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft började jobba ihop med ”Veckans Brott” 2010.

I våras gick Persson vidare till nya uppdrag, men det forna radarparet har fortfarande kontakt.

– Vi pratar om lite allt möjligt. Om programmen, krimfrågor och om regeringsbildningen.

Vad tycker du om Brottsjournalen?

– Jag tittar ibland, jag gillar ju Leif. Jag tittar för att höra hans analyser.

Tycker du era program är lika?

– Vad tycker du? skrattar Camilla Kvartoft och tillägger:

– Ja, men det måste man väl säga, att man känner igen sig rätt mycket. 

Camilla Kvartoft och Leif GW Persson.
Foto: Andreas Apell
Camilla Kvartoft och Leif GW Persson.

”Veckans Brott” är tillbaka i rutan den 10 januari. 

Camilla Kvartoft säger att de historiska inslagen blir kvar och att de lägger mycket resurser på att göra reportage. 

– Vi kommer att skildra aktuella och olösta brott, vi har vår helt nya panel och vi kommer att satsa mer på psykologin bakom brott genom att förklara lite mer vad det är som driver olika kriminella, ur ett rent rättspsykiatriskt perspektiv.

– Vi har fått en känsla att tittarna vill veta mer om det, de ställer många frågor om hur det är möjligt att begå hemska brott, tillägger Camilla Kvartoft.

Programmet kompletteras dessutom av ett program på SVT Play som sänds måndag–onsdag varje vecka. Tittarna kommer bjudas in bakom kulisserna, se klipp som inte fick plats i det stora magasinprogrammet, och kommenterar och fördjupningar om aktuella domar, åtal och förundersökningar. Med sig har de några av, enligt Camilla, Sveriges mest namnkunniga kriminaljournalister.

– Vi vänder oss till de som verkligen är intresserad av krim, det är krimnördarna helt enkelt som vi tänker oss kollar på det här programmet.

Själv gäckas hon av mordet på Olof Palme.

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt intressant och tragiskt givetvis att vi inte har löst mordet på Olof Palme ännu. Jag köper fortfarande kvällstidningen om det står något nytt på löpet, säger Camilla Kvartoft.

Publicerad:

LÄS VIDARE