Skarp kritik mot stjärnornas intimtrend

Hilary Duff sågas för tilltaget

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Hilary Duff har ätit sin egen moderkaka.

Nu sågas hon och andra Hollywood-stjärnor för den senaste trenden för nyblivna mammor.

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att det är till nytta, alla fördelar anses vara placebo, säger gynekologen Sara Swift till People.

Hilary Duff, 31, beskrev det som den godaste smoothie hon druckit sedan hon var barn, smoothien som bestod av delar av hennes egen moderkaka.

Hon frös till och med in resterna som isbitar och har fortsatt att avnjuta flera av dryckerna, uppger People.

– Det var den godaste smoothie jag någonsin druckit. Jag har inte druckit en så god smoothie sen jag var 10. Den var kalorifylld med juice och frukt och allting läckert, säger hon i podcasten ”Informed pregnancy podcast” som spelades in tio dagar efter att hon födde sin andra dotter Banks Violet.

Hilary Duff är inte ensam, även stjärnor som January Jones och Alicia Silverstone har pratat sig varma över att konsumera moderkakan efter att ha fött barn.

1 av 2 | Foto: Evan Agostini / AP TT NYHETSBYRÅN
Hilary Duff.

Sågas

Men nu sågas de av forskare.

Äldre forskning har antytt att så kallad placentofagi, när däggdjur äter moderkakan efter födseln, skulle förbättra bröstmjölksproduktionen hos människor, men nyare studier har snarare visat på det motsatta, skriver Global News.

I en studie från 2012 skriver forskare:

”Placentofagi, särskilt om efterbörden är rå, kan ha negativa biologiska effekter på vissa människor. Därför kan det framkalla skada att utsätta deltagare för placentofagi och ge lite meningsfull data.”

”Kan ha motsatt effekt”

Förepråkare har hävdat att att andra däggdjur ju äter sin moderkaka och därför borde även människor göra det samma. Det tillbakavisas av gynekologen Jen Gunter i New York Times:

”Visst äter många däggdjur sin placenta. Men det finns många skillnader mellan oss och andra däggdjur. Andra däggdjur föder ofta barnkullar. Eller har annorlunda formad livmoder med mindre framträdande livmoder. De har också mestadels passionsperioder och inte menstruationscykler, som betyder att de bara har sex när de löper.”

Enligt gynekologen Sara Swift är alla påstådda positiva effekter bara en placeboeffekt.

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att placentofagi är till nytta, ingen ökning av bröstmjölksproduktionen, det kan faktiskt ha motsatt effekt, ingen effekt på humöret och så vidare. Alla fördelar anses vara placebo, säger hon till People.

Publicerad:

LÄS VIDARE