Arne Weise: ”Det är skamligt”

Rasar mot låg pension efter Nöjesbladets artikel om Anki Larsson

Anki Larsson tvingas ha tre jobb för att få ihop ekonomin, trots att hon är pensionär.

Hennes berättelse har fått flera svenska kändisar att rasa mot situationen.

– Det är alldeles åt skogen, säger Arne Weise.

Skådespelerskan Anki Larsson, 63, känd från ”Saltön” och mer nyligen, ”Äkta människor”, har inte råd att gå i pension. Hon vill vara pensionär, men tvingas ha tre jobb för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag frilansar som skådespelare och det är så min verklighet ser ut just nu. Jobben har väldigt lite framförhållning och jag vet inte vad jag ska försörja mig på. Min pension är jättelåg. Jag måste ha ett regelbundet arbete, annars går det ju inte. Sedan hösten 2012 har jag arbetat som timanställd personlig assistent. Jag jobbar även som läxhjälp, sa hon till Nöjesbladet under torsdagen.

Arne Weise, 87, har läst artikeln och är upprörd över att Larsson måste ha tre jobb, trots att hon är pensionär.

– Det tycker jag är alldeles åt skogen. Det är skamligt. Hon är en duktig skådespelerska som verkligen har glatt oss i Saltön, på alla sätt och vis.

Weise har själv valt att betala in privat pensionsförsäkring ”på toppen av det man får från staten”, uppger han.

”Känner igen oron”

Även Marianne Mörck, 68, som under vintern synts i ”Stjärnorna på slottet”, har tagit del av artikeln om Anki Larsson. Mörck har själv varit fast anställd sedan hon var 20 år. Hon gick i pension som 54-åring på grund av att hon hade operasångarkontrakt. Hon har bott i ett hus i 30 år men oroar sig för att inte ha råd att betala en lägenhetshyra den dagen hon behöver flytta från huset.

– Jag har en ganska bra pension. Och nu har jag mellan tre till fyra jobb utöver det för att jag ändå ska kunna klara mig. För jag sitter med ett hus, själv. Jag har inte råd att sälja huset, köpa en lägenhet och börja betala hyra. Jag har det bra nu men blir snart 70 och måste flytta någonstans.

Hon uppger att hon känner igen sig i stressen för ekonomin.

– Jag har inte den oron nu för jag kan fortfarande få jobb, men jag känner ju igen oron för att det inte ska gå ihop. Jag vet inte varför jag jobbar så mycket som jag gör. Antagligen för att jag vill känna ett skydd och känna mig trygg.

”Äta kattmat”

Enligt Sven Wollter, 84, är det få skådespelare som blir rika av sitt jobb.

– Skådespelaryrket, sånär som på en promille av dess utövare, är ett föga lönsamt yrke. Man ägnar sig inte åt det för att bli rik. Man gör det för att man inte kan låta bli annat. Det straffas vi med. Jag har själv en pension som jag inte skulle klara mig på om jag inte satt in pengar på banken i förväg, säger han och fortsätter:

– Men det beror ju på vad man har lust att göra. Om man har lust att äta kattmat och sitta inne och glo klarar man sig på pensionen. Men inte om man har lust att åka runt lite i världen sina sista år i livet.

”Är skandal”

Wollter bor uppe i Luleå ihop med sin fru och uppger att han lever enkelt men varje sommar hyr ett ställe i Italien i en månad.

Han gick i pension som 60-åring. Därefter frilansade han och la undan pengar från sina film- och teaterjobb. Han anser att han haft tur i livet och fått mycket jobb, men konstaterar att ”själva teaterlönen inte var mycket att hänga i en julgran”.

– Jag förstår Anki så förbannat väl och jag tycker det är skandal. Det är ju amerikanska förhållanden där vanligt folk måste ha tre till fyra jobb för att klara sig. Folk vet inte om hur eländigt det är. Det blir lätt att man får för sig att vi är några glamorösa ena. Så är det inte.

Publisert:

LÄS VIDARE