Skådespelaren Roland Janson är död

Bland annat känd för rollen som Gösta i ”Sällskapsresan”

Skådespelaren Roland Janson är död, skriver Göteborgs-Posten.

Han är bland annat känd som Gösta i ”Sällskapsresan”.

Roland Janson blev 80 år.

Roland Janson dog på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en väldigt tung dag idag, säger vännen och skådespelaren Weiron Holmberg, som varit i kontakt med familjen under dagen, till tidningen.

Roland Janson gjorde tv-debut i ”Det löser sig” 1976 och blev känd för den stora publiken för sin roll som Gösta i kultfilmen ”Sällskapsresan” 1980. Han har också synts i ”Jönssonligan på Mallorca”, ”Rederiet”, ”Storstad” och ”Rena rama Rolf”.

Roland Janson jobbade i många år på Folkteatern i Göteborg och har också gästspelat på Dramaten i Stockholm. Han skrev även de egna pjäserna ”Bänken”, ”Muggen” och ”Banditen”.

Innan skådespelarkarriären började jobbade han som verkstadsarbetare och stensättarhantlangare.

Kollegan och vännen Sven Melander lärde känna Roland Janson när de spelade in ”Sällskapsresan” och han minns honom med värme.

– Det var en väldigt rolig människa, jävligt kul att ha runt omkring sig. Han var alltid lite halvförbannad på orättvisor och de gjorde han alltid upp med på ett jävligt vältaligt sätt. När vi var på Kanarieöarna höll han på att skriva på en pjäs, ”Bänken”, som han och Weiron Holmberg repade på om dagarna. Den hade sedan premiär i Göteborg och det var en fantastiskt bra pjäs. Han var en väldigt mångsidig herre. Väldigt duktig.

Senast de träffades var i Göteborg för drygt två år sedan, när Sven Melander spelade i Göteborg.

– Jag var inne på ett apotek och då kom Roland in. Han var sig lik, på pricken. Hade faktiskt ingen aning om att han varit dålig.

Publisert:

LÄS VIDARE