Nöje

Reglerna för krisstöd ändras

Av: 

TT

Benjamin Ingrosso har tilldelats 50 000 kronor av Konstnärsnämnden för utebliven inkomst. Artisten har nu valt att skänka pengarna till sina musiker. Arkivbild.
Benjamin Ingrosso har tilldelats 50 000 kronor av Konstnärsnämnden för utebliven inkomst. Artisten har nu valt att skänka pengarna till sina musiker. Arkivbild.

NÖJE

Konstnärnämndens krisstöd på 70 miljoner kronor har kritiserats för att även gå till artister med miljonbelopp i sina bolag. Nu ändras reglerna till nästa utbetalning, rapporterar SVT Kultur.

Den stora skillnaden är enligt Anna Söderbäck, direktör i Konstnärsnämnden, att kravet på inkomstbortfall tas bort.

– Vi kommer att titta utifrån det vi lärt oss av den här perioden och se om det var några grupper som behöver särskilt stöd nu och framåt, säger hon till SVT.

Vid nästa utbetalning efter sommaren, då 20 miljoner kronor ska fördelas, ska fokus i stället ligga på konstnärlig kvalitet och ekonomiskt behov.

Jill Johnson och Benjamin Ingrosso är två av artisterna som har tagit emot stödet för utebliven inkomst, som ligger på 15 000 till 50 000 kronor. Benjamin Ingrosso har valt att skänka sitt stödstipendium till sina musiker, skriver Aftonbladet.

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

En liten gåva ger stort hopp – skicka ett blombud och stötta Rosa bandet här

Interflora

Publisert: