De får 100 000 kronor från ”Sugar man”-skaparens fond

1 av 3 | Foto: Gustav Ahlgren
Ellen Fiske och Ellinor Hallin.
NÖJE

I dag delades Malik-stipendiet om 100 000 kronor ut till regissörerna Ellen Fiske och Ellinor Hallin för deras långfilmsdebut ”Scheme birds”.

Det är andra året i rad som stipendiet delas ut.

– Det är en stenhård berättelse som blir till den sköraste poesi, säger Maliks bror och grundare Johar Bendjelloul, i ett pressmeddelande.

I dag skulle Malik Bendjelloul ha fyllt 40 år.

Hans minne lever vidare genom Stiftelsen Malik Bendjellouls Minne, som i dag och för andra året i rad delade ut en prissumma om 100 000 kronor till regissörerna Ellen Fiske, 30, och Ellinor Hallin, 31, för deras långfilmsdebut ”Scheme Birds”. Filmen skildrar berättelsen om den våldsamma tonårstjejen Gemma.

– Det är en stenhård berättelse som blir till den sköraste poesi. Med fantastiska karaktärer och andlöst vackert foto – det är ett projekt som har alla förutsättningar, säger Johar Bendjelloul, grundare av Stiftelsen Malik Bendjellouls minne, i ett pressmeddelande.

Journalisten och dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul rönte stora framgångar med ”Searching for Sugar Man”, ett dokumentärt berättande om den bortglömda musikern Sixto Rodriguez. År 2013 lyckades han med bedriften att vinna en Oscar i kategorin Bästa dokumentär med sin film.

Målet med stipendiet är att skapa möjligheter för unga filmskapare att bidra till ny framgångsrik svensk dokumentärfilm ”i Maliks anda”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film