Cancern tog treåriga Noelias liv

”Den har varit lång och svår och fylld med sorg och saknad”

1 av 4

avLinn Elmervik

NÖJE

Sommaren 2017 blev treåriga Noelias sista.

I juni tog den obotliga cancern hennes liv.

– Man går runt i ett vakuum, säger hennes mamma Charlotte Thygesen.

Noelia Ölander charmade tv-tittarna när hon gästade Nyhetsmorgon tillsammans med sina föräldrar 2016. Då hade hon kämpat mot hjärntumören i ett halvår.

Sina sista dagar i livet tillbringade Noelia tillsammans med föräldrarna på Lilla Erstagården, ett hospice för barn i livets slutskede.

Den 29 juni i år, tre månader innan sin fyraårsdag, somnade hon in för gott.

– Hela veckan på Lilla Erstagården accepterade hon bara mig. Inte ens mormor och pappa gick bra och hon blev arg när sjukvårdspersonalen kom in. Jag satt bredvid henne i sängen och kramade henne, säger Charlotte Thygesen.

”Försöker bara överleva”

Hon och Noelias pappa Marcus Ölander gjorde allt för att hennes sista månader i livet skulle bli så bra som möjligt, och Noelia fick både uppleva Disneyland och träffa idolen Pippi Långstrump.

När hon dog hade det gått två månader sedan läkaren berättat att cancern, som kommit tillbaka flera gånger, var så aggressiv att det inte fanns något mer att göra.

Tiden sedan dotterns död har varit tuff.

– Den har varit lång och svår och fylld med sorg och saknad. Man går runt i ett vakuum och bara är. Man försöker bara överleva dagarna. Nu har hon varit borta så länge att jag börjar bli irriterad. Jäkla unge, nu får du ta och komma hem. Vi saknar ihjäl oss här, säger Charlotte Thygesen.

Begravningen gick i lila

Föräldrarna begravde sin dotter under en ceremoni som gick helt i lila, Noelias favoritfärg.

– Det känns som en hyllning till henne. Hon kommer aldrig bli äldre än tre år och nio månader och när man är tre år och nio månader kan lila vara jävligt viktigt. Hon har alltid bestämt, så då får hon fortsätta med det.

I kväll finns Charlotte och Marcus på plats under ”Barncancergalan” för att sprida information om sjukdomen som tog deras dotters liv.

– Jag har köpt en fruktansvärd lila balkänning som jag vet att en tre år och nio månader gammal tjej skulle älska, säger Charlotte.

”Barncancergalan – det svenska humorpriset” sänds i Kanal 5 på måndag klockan 20.