Birros samarbete med Berghagen: ”Han har ett mörker och djup”

Skriver bok ihop

Lars Berghagen och Marcus Birro.
Lars Berghagen och Marcus Birro.

I höst släpps Lasse Berghagens biografi ”Hej livet!”.

Författaren Marcus Birro är överväldigad över såväl arbetet med boken som den nyvunna vänskapen med Lasse Berghagen.

– Vi fann varandra, säger han till Aftonbladet.

Författaren Marcus Birro har arbetat med artisten Lasse Berghagens biografi som släpps i höst. Namnet på boken är ”Hej livet!”, en titel som kom till när Aftonbladet intervjuade Berghagen om den kommande boken för ett år sedan. Vi frågade vad boken ska heta och då kom den till tack vare hans fru.

 Jag vet inte, men Eva tipsar mig här nu om ”Hej livet!”. Det är ett uttryck jag använder rätt ofta, jag sträcker ut armarna och säger ”Hej livet!”.

Nu är Marcus Birro i slutarbetet med boken och han är lyrisk över samarbetet.

– Det har varit nästan löjligt konfliktfritt och uppmuntrande. Jag har jobbat i ett år med den och det har varit det bästa yrkesår jag har varit med om. Lasse är precis så generös och inkännande i allt som bilden är av honom. Sedan hoppas jag vi hittat nya djup, det är den ingång jag har haft hela tiden, att sätta sökljuset mot den melankoliska och reflekterande Lasse Berghagen. Ska man göra något om en person som har varit offentlig i ett halvt sekel får man försöka hitta lite nya saker.

”Har ett mörker”

Birro tycker också att han har hittat okända sidor hos den forne allsångsledaren.

– Den allmänna bilden är en glad gamäng i blå kavaj som är bra på att leda allsång. Men han har ett mörker och ett djup som jag kanske har fått locka fram.

Har ni varit överens om vad som ska vara med?

– Ja, sedan har han gett mig ett otroligt förtroende för mitt språk och då har jag vågat bre ut mig mer. Lasse har ju ett eget bra språk, men han har sagt ”berätta om mitt liv, men gör det på ditt sätt”.

Var det känslosamt?

– Det har det varit, framför allt när det gäller vänner till honom som har gått bort. Det har gått som en röd tråd under hela tiden vi har jobbat med boken. Han pratar om sin vän Magnus Härenstam och Barbro och det vemodet går som en röd tråd genom boken.

Marcus Birro.
Marcus Birro.

”Fick mitt namn större”

Hur är er relation nu?

–Otroligt bra, vi hörs och pratar även om andra saker, det är en vän och det kände jag även första gången vi träffades. Vi fann varandra.

Är Lasse nöjd med slutresultatet?

– Det är viktigt att han är nöjd, det är hans bok och jag är hans redskap, mitt enda mål är att han ska bli nöjd och det är han. En fin sak är att plötsligt fick jag en version av bokomslaget på mailen med mitt namn större än innan. Jag undrade varför och då sa förlaget att Lasse krävde att mitt namn skulle vara större på omslaget ­­– och det utan att han sa något till mig. Det säger en del om hur han är.

Blir det fler biografier för din del?

– Ja, för det är så jävla kul. Mina romaner är väl sådär, jag är inte så bra på att hitta på intriger, det handlar mest om när jag går och grubblar och någon tjej har lämnat mig. Jag har språket, men med biografier får jag hela historien. De berättar allt för mig, jag får bilder sedan skriver jag ned det. Det är som en dröm.


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE