Regissören Hildebrand förgrep sig på unga pojkar

Boken ”G – som i gärningsman” skildrar hur regissören Staffan Hildebrand, 75, med löften om filmjobb och utlandsresor förmådde pojkar att ha sex med honom.

En av pojkarna ska ha varit 13 år vid tiden för övergreppen.

– Självklart är det fel, säger Hildebrand till Expressen.

Regissören och filmskaparen Staffan Hildebrand, 75, är framför allt känd för sina ungdomsfilmer ”G som i gemenskap”, och ”Stockholmsnatt”, som båda var storfavoriter bland många ungdomar på 80-talet.

Han har ofta beskrivits som någon som gett en röst åt ungdomar och ungdomskulturen.

Men en mörkare bild av regissören avslöjas i boken ”G – som i gärningsman”, som kommer ut i dag, skriver Expressen.

Författarna till boken Sören ”Sulo” Karlsson och Deanne Rauscher har intervjuat ett flertal personer som vittnat om hur Staffan Hildebrand omgav sig med unga pojkar i sitt hem.

I många av fallen hade han lockat hem pojkarna genom att lova dem filmroller eller spännande uppgifter i olika filmprojekt, bjudit dem på restaurang eller låtit dem festa hos honom.

Regissören Staffan Hildebrand.
Regissören Staffan Hildebrand.

Två pojkar vittnar om sexuella övergrepp

Två av pojkarna, som i perioder bodde hos Hildebrand, berättar i boken att han genom övertalning och lockelser om ett bättre liv förmådde pojkarna att ha sex med honom, och därmed begick övergrepp på dem.

Pojkarna var 13 och 15 år gamla när det började, vilket Hildebrand bekräftar till Expressen nu.

Den då 13-åriga pojken är i dag i 60-årsåldern. Han har ett bra arbete och vuxna barn. Till tidningen säger han att boken rivit upp gamla sår och att han haft svårt att sova den senaste tiden.

Enligt boken ska han som 13-åring ha sovit på en madrass nedanför Hildebrands säng, medan andra pojkar, som också bodde hos regissören, sov i andra rum. De sexuella övergreppen ska ha pågått i några år, tills efter att han fyllt 16 år.

Lockade med restaurangbesök

Han berättar att Hildebrand ska ha övertygat honom om att det inte var konstigt att en pojke hade sex med en fullvuxen man. Han säger också också att Hildebrand lockade med bland annat restaurang- och biobesök.

– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, säger den nu vuxna mannen till Expressen.

Han säger också att han upplevde det som dubbla saker.

– Det kändes jättefel med sexet, men det där runtomkring… Han hade målat upp en bild av ett liv som jag kanske kunde få ta del av om jag ”hjälpte” honom, säger han också.

En annan pojke var 15 år när han träffade Staffan Hildebrand, som då var 31 år gammal.

Du förstår väl vad detta innebär?” Han (Staffan) syftade på att jag skulle förstå att vi skulle inleda en sexuell relation. Jag spelade dum för att vinna tid, på så vis rann det första försöket ut i sanden”, säger han om mötet i boken.

Hildebrand: ”Vill be om förlåtelse”

Expressen har också träffat Staffan Hildebrand, som säger att han inte fått läsa boken än. Han berättar att han alltid ”fascinerats av ungdomar och ungdoms­kultur” i sitt filmskapande.

– Det var nytt för mig och väldigt intressant att sätta sig in i den miljön. Musiken som fanns med alla band på 80-talet det är jätteintressant – som blev filmen G. Jag har träffat jättemånga ungdomar under processerna, säger han till tidningen.

På frågan om att flera av de personer som framträtt i boken ”G – som i gärningsman” berättat att Hildebrand tagit på dem svarar han att han tror att ungdomarna som var med i filmerna ”var väldigt nöjda” med dem.

Staffan Hildebrand säger också att han, under tiden som de sexuella övergreppen pågick, inte upplevde det som att han gjorde något fel.

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här… Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person.

Om övergreppen skett i dag hade Hildenbrand kunnat dömas till fängelse. I boken säger han att han hoppas att boken ska bli en försoningens bok.

– Jag vill be om förlåtelse och jag har gjort fel och gå vidare i livet, säger han.

Aftonbladet söker Staffan Hildebrand.

Staffan Hildebrand i sitt hem 1995.
Staffan Hildebrand i sitt hem 1995.
Publisert:

LÄS VIDARE