Kackerlackan tog över SVT:s sändning

USA-korren Carl Fridh Kleberg fick oväntad påhälsning

SVT:s korrespondent Carl Fridh Kleberg rapporterade om det senaste från USA:s kongress.

Men tittarna såg bara en sak: Den gigantiska kackerlackan som kröp uppför hans axel.

– Vi snackar ju mycket om att vara på plats i miljön och nu var ju till och med miljön på plats på mig, säger Carl Fridh Kleberg.

Många tv-tittare satte nog morgonkaffet i halsen under Morgonstudions rapportering på tisdagsmorgonen om det senaste från kongressförhören efter stormningen av kapitolium.

Kanske på grund av vad USA-korrespondenten Carl Fridh Kleberg kunde berätta om att Donald Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon skulle komma att vittna inför kongressen. Men mest troligt av en helt annan anledning.

För många hörde antagligen inte ett ord av Klebergs rapportering, efter att en enorm kackerlacka plötsligt dykt upp på hans axel.

Tv-tittarna kunde se hur skadedjuret kröp upp längs Klebergs axel, försvann bakom hans rygg en kort sekund för att sen pila ner över det främre axelpartiet. Men under direktsändningen tycks Carl Fridh Kleberg inte reagera över det oväntade insektsbesöket.

Istället fortsätter han lugnt att rapportera från Kalifornien och svara på nyhetsankarna Ann-Britt Ryd Petterssons och Dusan Umicevics frågor.

– Det smickrande hade väl varit att det är mina stålnerver som gjorde sitt, tyvärr är det ju inte riktigt sanningen, säger Carl Fridh Kleberg.

Kackerlackan dök upp på SVT-korrespondenten Carl Fridh Klebergs skjorta...
Kackerlackan dök upp på SVT-korrespondenten Carl Fridh Klebergs skjorta...
...sprang uppför axeln inför tv-tittarnas ögon...
...sprang uppför axeln inför tv-tittarnas ögon...

Såg först efteråt – ”Kanske lika bra”

Precis innan sändningen hade han sett något som liknade ”en liten groda som hoppade på marken”.

– Vid närmare inspektion visade det sig vara något helt annat, vilket vållade visst obehag, men jag tänkte inte mer på det. Efter sändningen hörde sig däremot en kollega av sig med bild och först då såg jag kackerlackan.

– Vilket nog var lika bra, om jag ska vara ärlig.

Den kräsmagade som trodde att han skulle vifta bort insekten medan SVT istället visade tv-bilder från kongressförhören under 25 sekunder hoppades förgäves, för när den rutinerade utrikeskorrespondenten åter syns i bild är djuret fortfarande kvar på hans axel i några sekunder innan kackerlackan slutligen flyger iväg igen.

...och ner igen på Klebergs främre axelparti, medan den erfarne tv-reportern oberörd fortsatte att rapportera om USA:s kongress.
...och ner igen på Klebergs främre axelparti, medan den erfarne tv-reportern oberörd fortsatte att rapportera om USA:s kongress.

Fotografen höll masken

I Fresno i Kalifornien finns flera sorters stora kackerlackor, både inomhus och utomhus, berättar Carl Fridh Kleberg.

– Det finns mycket gott att säga om Kalifornien, kanske inte just den saken dock.

Hur känner du inför det nu och har du fått reaktioner på det?

Alltså, jag fattar ju att man reagerar och det hade jag säkert också kunnat göra. Min kollega Markus Ljungholm gjorde ju det även om han som fotograf klokt nog höll masken.

– I krig eller konflikter tänker man mycket på hur man reagerar när det exploderar eller går flyglarm. Däremot tänker man inte direkt på kackerlacke-scenariot, det kanske man borde.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE