”Allt för Sverige”-profilens stora förvandling

Publicerad 2022-07-23

Känner du igen David Neslund från ”Allt för Sverige?

Han slutade tvåa i ”Allt för Sverige” 2018 och blev en populär profil för många tittare.

Men i dag skulle du knappt känna igen David Neslund.

På bara ett halvår har han gjort sig av med både håret och en fjärdedel av sig själv.

– Det känns fantastiskt! Övervikten gjorde mig deprimerad men nu har livet börjat om på nytt, säger David Neslund.

Vi känner honom som den glada och godhjärtade Alaskabon, som kom tvåa i SVT:s ”Allt för Sverige” 2018. Med sitt långa bruna hår och kroppshydda i XXL-storlek blev David Neslund, 48, snabbt en välkänd och omtyckt profil för många svenskar. Men det var då.

Om han skulle dyka upp i en reunion av programmet idag skulle många kanske knappt känna igen honom. Inte bara är den långa hårmanen borta, utan också en fjärdedel av honom själv. Sedan årsskiftet har David gått ner från 147 till 113 kilo – en minskning med närmare 35 kilo.

– Men jag har bara börjat, säger David och skrattar, när Aftonbladet får tag på honom på telefon efter flera försök.

Det stora skägget har David Neslund trimmat ner.

Att få till en intervjutid är inte det lättaste. När David inte jobbar eller tar hand om familjen och alla barnen därhemma håller han mest till på gymmet. Det har blivit en passion.

– Förut tränade jag ingenting , men nu älskar jag det och jag vet att det är bra för mig. Jag är på gymmet fem till sex gånger i veckan. Min dag börjar klockan fyra på morgonen, men istället för att gå till jobbet startar jag med ett träningspass. Först kör jag 45 minuters konditionsträning och sedan blir det styrketräning i en timme, säger David.

Läkaren: Skulle få en hjärtattack

Det var för ett drygt halvår sedan som hans nya liv började. Hälsan hade vacklat länge på grund av övervikten och stress på jobbet gjorde inte saken bättre. Han åt blodtryckssänkande mediciner och mådde inte bra.

– Jag kunde inte leka med mina barn och röra mig som jag ville. Min läkare sa att om jag inte ändrade mina mat- och dryckesvanor skulle jag få en hjärtattack eller en stroke förr eller senare. Jag jobbade över ständigt och var deprimerad av situationen och såg ingen lösning, säger David.

Men den 23 december, dagen före julafton, förra året förändrades allt. Han ställde sig framför spegeln i hemmet och fick ett slags uppvaknande.

– Jag stod framför spegeln och blundade och framför mig såg jag mannen som fanns i mitt huvud. Han var en glad, stark, hälsosam man med en aktiv kropp som älskar att le och spendera tid i naturen och är hängiven att förbättra sig själv. När jag öppnade ögonen igen analyserade jag främlingen i spegelbilden och allt som inte passade in. Sedan dess blev jag fokuserad på att återskapa mitt skal till min ursprungliga form, säger David.

Fick stöd av Rickard Söderberg

Att börja träna och röra på sig i vardagen var en viktig del, men den stora förändringen låg i kosten. Snabbmaten byttes ut mot fitnesskost med grönsaker, magert kött och fisk. 

– Tidigare åt jag mest McDonalds och pizza och drack öl. Det blev säkert 5000 – 7000 kalorier om dagen. Så fort jag insåg att livet är ett schackspel mot dig själv ändrade jag allt. Jag började laga mina egna måltider och väga portionerna ner till varje gram. Och istället för öl och läsk dricker jag vatten.

Hans egna principfasta natur har hållit honom på en stadig linje. Men han har också fått god hjälp och inspiration av andra personer på sociala medier som har gjort liknande hälsoresor, bland annat operasångaren Rickard Söderberg.

– När du är nere i mörkret är det viktigt att omge dig själv med människor som inspirerar till positiv förändring. Rickard Söderberg var den första personen som jag pratade med om viktnedgång, och han gav mig mycket tips och råd. Hans förändring är enorm och han har en fantastiskt fin själ, säger David. 

Operasångaren Rickard Söderberg har gjort en liknande hälsoresa.

I dag kan David se sig själv i spegeln med en ny blick. Livet har förändrats till det bättre, både på utsidan och insidan.

– Jag kan cykla med mina barn, gå i bergen och promenera i timmar. Som en bonus har jag också kunnat sluta med alla mina hjärtmediciner, det känns fantastiskt! Jag jobbar ständigt hårt med att förbättra bilden i mitt huvud med att passa min reflektion i spegeln och min syn på livet har förändrats. Förr försökte jag fly från mörkret med processad mat, godis och alkohol. Det har ingen makt över mig längre. Jag vägrar att låta det kasta en skugga över solen. 

Idag orkar David Neslund leka med sina barn igen.

ANNONS