Gunilla Bergström

Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström död

Av: 

Beri Zangana

Maria Bjaring

NÖJE

Författaren Gunilla Bergström är död.

Skaparen av de älskade böckerna om Alfons Åberg blev 79 år gammal.

– Vardagen är magi nog och det var verkligen så hon tänkte kring Alfons, säger Sofia Hahr, förläggare på bokförlaget Rabén & Sjögren.

Gunilla Bergström, författaren, illustratören  och skaparen av Alfons Åberg-böckerna, har dött, uppger förlaget Bok-Makaren AB som förvaltar Bergströms verk.

Hon blev 79 år.

“Det är med stor sorg vi meddelar att författaren och illustratören Gunilla Bergström är avliden. Bok-Makaren mottog i går kväll det sorgliga beskedet av familjen. Gunilla avled i sitt hem efter en längre tids försämrad hälsa”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Gunilla Bergström dog i sitt hem.

”En av de största barnboksförfattarna”

1972 gav hon ut den första boken ”Godnatt, Alfons Åberg”, som blev den första av totalt 26 böcker i den mycket uppskattade serien om Alfons och hans pappa.

Sofia Hahr, förläggare på bokförlaget Rabén & Sjögren och som själv jobbat med Gunilla Bergström, beskriver henne som en av de största barnboksförfattarna.

– Hon kommer bli ihågkommen som en av de största barnboksförfattarna och illustratörerna. Det är jag övertygad om, säger hon

Sofia Hahr berättar att enkelheten och igenkänningen i vardagen bland annat är det som fått många att älska böckerna om Alfons Åberg.

– Hon utforskade vardagens mysterier genom den här pojken. Vardagen är magi nog och det var verkligen så hon tänkte kring Alfons.

Alfons Åberg såg dagens ljus 1972 med boken ”Godnatt, Alfons Åberg”.

”Fångade det stora med det lilla”

Sofia Hahr beskriver Gunilla Bergströms som ett språkligt geni.

– Hon fångade det stora med det lilla. Jag tror det är det allmängiltiga som hon lyckades fånga, säger Sofia Hahr.

Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg har tryckts i omkring fem och en halv miljon exemplar i Sverige och drygt fyra miljoner exemplar utomlands.

Böckerna har översatts till drygt 30 språk och finns även som tecknade filmer. Gunilla Bergström satt på stol 12 i Svenska barnboksakademin mellan åren 1997 och 2013.

Även statsminister Stefan Löfven hyllar författaren Gunilla Bergström.

”Gunilla Bergström är en av våra främsta författare och illustratörer och jag vet att Alfons kommer att fortsätta förgylla barndomar i generationer framöver”, säger han i ett uttalande.

Löfven lägger också till att hans tankar är ”hos Gunillas familj”.

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Alfons Åberg figurerar i 26 böcker.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Gunilla Bergström

LÄS VIDARE

Jan Guillou om författarskapet: ”Mer pr-yrke än ett skrivaryrke”

ÄMNEN I ARTIKELN

Gunilla Bergström

Alfons Åberg