SVT sänder Cissi Wallins Metoo-dokumentär

Provocerades av männens berättelser

Av:  Supernytt

De rättslösa sänds i SVT i oktober.
De rättslösa sänds i SVT i oktober.

De provocerades av de sexövergreppsanklagade männens historier.

Nu slår Cissi Wallin och Maria Sveland tillbaka med en dokumentär i SVT.

– Det är tydligt att de som överlever sexuella övergrepp är både rättslösa och svikna av samhället på så många nivåer. Det är extremt upprörande och ovärdigt ett av världens mest jämställda länder, säger Maria Sveland i ett pressmeddelande.

Den crowdfundade film som Maria Sveland och Cissi Wallin gjorde som svar på uttalanden från sexövergreppsanklagade män kommer att sändas på SVT i oktober. Filmen ska ta upp kvinnors perspektiv.

Cissi Wallin.
Cissi Wallin.

“I efterdyningarna av metoo fick flera kända och mäktiga män uttala sig i media om hur det kändes att bli sexbrottsanklagad, något som väckte stor vrede hos många av oss. Var fanns kvinnornas berättelser? De som överlevt övergreppen men som efteråt sveks av samhället och tvingades betala priset själva; ekonomiskt, hälsomässigt och juridiskt”, skriver Sveland på Instagram.

Maria Sveland.
Maria Sveland.

– Det är en intressant film som pekar på problem värda en större diskussion. Ett av SVT:s uppdrag är att stimulera till debatt och den här filmen i sig själv, och de frågeställningar den lyfter, är angelägna bidrag i den pågående samhällsdebatten om metoo-rörelsen och dess efterdyningar, säger Axel Arnö, programchef för Dokumentär och Vetenskap på SVT i ett pressmeddelande.

Filmen kretsar kring kvinnor som bearbetar sexuella övergrepp och gästas av experter på traumareaktioner och på ”vad det sexuella våldet kostar för såväl den enskilda individen som för samhället i stort”, uppger SVT.

”De rättslösa” har premiär på SVT Play den 24 oktober, och sänds i SVT2 den 28 oktober kl. 20.00.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN