Rheborg om Agatha Christie-deckaren: Vem kan tacka nej?

Men deckardrottningen har aldrig skrivit någon bok om Sven Hjerson

”Agatha Christies Hjerson” heter C Mores och TV4:s nya storsatsning – men var inte orolig om du aldrig har läst någon av Christies böcker om den finska detektiven Sven Hjerson.

Hon har nämligen aldrig skrivit några.

– Jag tror att det enda som finns i förlagan är att han är vegan och bisexuell, säger Johan Rheborg.

Johan Rheborg
Johan Rheborg

Häng med, för nu riskerar det att bli snårigt.

För i flera böcker om Christies populära belgiska detektiv Hercule Poirot förekommer en rollkaraktär som heter Ariadne Oliver som är deckarförfattare. Och den påhittade deckarförfattarens mest kända verk är dem om den finska vegetarianen Sven Hjerson.

Så Sven Hjerson är alltså en karaktär i en bok av en författare som Agatha Christie har hittat på.

– Jag tror att det enda som finns i förlagan är att han är vegan, bisexuell och typ att den här Adriane Oliver tycker jävligt illa om honom, säger Johan Rheborg, 58, och skrattar.

Meta-figur

När ”Agatha Christies Hjerson” nu har premiär är det han som gör huvudrollen. Hjerson har blivit finlandsvensk brottsutredare, serien har placerats i nutid och utspelar sig dels på Åland och dels i Sverige.

– Jag är väl en genomsnittlig Agatha Christie-konsument tror jag. Jag hade inte koll på Sven Hjerson, men de berättade att de ville göra den här karaktären och vem kan tacka nej till att göra en Agatha Christie-detektiv, även om det är en märklig sådan i och med att han är en meta-meta-meta-gubbe.

Hanna Alström, 40, som spelar Hjersons blivande parhäst i serien, är ännu längre från Agatha Christie. Hennes karaktär, dokusåpaproducenten Klara Sandberg, har aldrig omnämnts i någon av Christies böcker.

– Det är ju en spinoff på en av hennes fiktiva karaktärer, så det ligger väldigt långt ifrån att man måste hålla sig till en viss stil eller karaktärsbeskrivning. Så det här är nånting vi har skapat tillsammans, förutom att man måste hålla sig till en viss nivå som även Christies namn kräver, säger Alström.

– Det var också rätt tilltalande att göra en sån grej inom det ganska engelska och strama paraplyet som Agatha Christie är, att få göra den fula ankungen liksom, det är roligt och gav också viss frihet, säger Rheborg.

Strikta covid-restriktioner

Duon beskriver de fyra mordgåtorna, fördelade på åtta avsnitt, som ”klassiska pusseldeckare”. Inspelningarna ägde rum från december till april under strikta covid-restriktioner.

– Jag har så jävla rena näsborrar, jag vet inte hur många PCR-tester jag har gjort. Det är välkrafsat där, säger Rheborg och skrattar.

Det är första gången som en spinoff görs på någon av Agatha Christies karaktärer på det här sättet. Båda hoppas kunna få spela rollerna som Sven Hjerson och Klara Sandberg igen.

– Det känns som att vi bara har börjat nafsa på det. Vi har jobbat hårt och byggt upp en värld och karaktärer som man längtar tillbaka till, säger Hanna Alström.

”Agatha Christies Hjerson” har premiär på C More måndag 16 augusti och en dryg vecka senare på TV4, tisdag 24 augusti.

Publisert:

LÄS VIDARE