Rachel Mohlin

Kravet för att återförena ”Kvarteret Skatan”

Johan Glans: ”Det var en förutsättning”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Vanna Rosenberg, Rachel Mohlin, Anna Blomberg, David Batra och Johan Glans – alla fem är med när ”Kvarteret Skatan” återförenas.

Men först var de tvungna att övervinna Batras prestationsångest.

– När nåt är väldigt omtyckt och det också har gått ett tag och folk bara minns de bästa bitarna och har jättehöga förväntningar... det är lite läskigt, säger han.

Det har inte riktigt gått 20 år sedan SVT sände ”Kvarteret Skatan” för första gången. Men när humorserien i höst gör comeback i rutan lanseras den ändå som ett 20-årsjubileum, under SVT:s höstpresentation.

David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin i SVT:s ”Kvarteret Skatan” 2021.

– Jag tror att det var 20 år sedan vi träffades och satte igång, man kan räkna på olika sätt, säger David Batra, 48, och skrattar när Aftonbladet påtalar att den första säsongen sändes 2003.

– Vi började definitivt jobba med det 2002 och nu kommer det sändas i december 2021, så det kan väl gå som 20 år. Det låter ju betydligt sexigare med 20-årsjubileum än 19-årsjubileum, säger Johan Glans, 47.

Originaluppställningen

”Kvarteret Skatan” gjorde succé när den sändes i tre säsonger på SVT mellan 2003 och 2006. Därefter följde också två scenshower på Rival i Stockholm och långfilmen ”Kvarteret Skatan reser till Laholm” hade premiär 2012, men med lite varierande skådespelaruppställningar. För att återvända till SVT med serien var det däremot viktigt att det blev originaluppställningen igen, förutom Batra och Glans även Vanna Rosenberg, 48, Rachel Mohlin, 48, och Anna Blomberg, 49.

”Kvarteret Skatan”, med huvudrollsinnehavarna Vanna Rosenberg, Johan Glans, Rachel Molin, David Batra och Anna Blomberg

– Det var en förutsättning för mig i alla fall, att vi verkligen blev allihop, att det var hela ursprungsgänget. Annars hade vi inte gjort det.

Rachel Mohlin har svårt att se det som en återförening:

– Jag tänker att vi aldrig riktigt har släppt det. Vi har ofta kontakt och alltid trevligt när vi ses, så när det här dök upp tänkte jag att det vore kul att ses igen. Så vi hade en liten trevare först när vi sågs och sen blev det faktiskt av också, säger hon.

”David var svårast”

Vem var svårast att övertyga?

– Jag vet inte om nån var så svår att övertyga, men sen har ju alla sina kalendrar så det var en helt annan historia. Därför har det tagit 20 år att få ihop gänget igen, säger regissören Mike Syrén, men blir avbruten av Johan Glans:

– Nu har jag ju redan sagt i en annan intervju att det var David som var svårast. Inte svår, det tog inte så lång tid, men det var lite mer övertalning innan han tog sitt förnuft till fånga.

Jaså, David kommer det sig?

– Det handlade om kalendern, det var mycket fläng till Indien ett tag, säger Batra, men tar också upp att en återförening av en succé kan leda till prestationsångest:

– När nåt är väldigt omtyckt och det också har gått ett tag och folk bara minns de bästa bitarna och har jättehöga förväntningar... det är lite läskigt. Det har vi fått släppa och istället tänka att shit vad vi är priviligerade som får göra det här ihop igen. Tänka bort prestationsångesten.

”Kåta Gun” spelas av Anna Blomberg.

Räkna med ”kåta Gun”

Några nya karaktärer tar plats medan vissa andra fått stryka på foten.

– Det är bara två avsnitt nu så vi har inte fått med alla. Vi har spelat in nästan en timme för mycket material som jag håller på att klippa ner nu och förhoppningsvis kommer även det som klippts bort att tas om hand av SVT på föredömligt sätt, säger Mike Syrén.

Men en tittarfavorit bland karaktärerna vågar regissören i alla fall utlova:

– Man kan väl nästan räkna med att ”kåta Gun” dyker upp, men vi får inte in allt som vi skulle vilja, säger han.

”Kvarteret Skatans” återförening består av två 45-minutersavsnitt med premiär lördag 11 december.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Programledarna om tiden efter ”Bingolotto”: ”Kändes befriande”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rachel Mohlin

Johan Glans

David Batra

Anna Blomberg

Vanna Rosenberg

SVT, Sveriges Television